ARtiklar och Nyheter från addeto

Addeto skrev om aktuell forskning inom humaniora och samhällsvetenskaper i Sverige och Finland under perioden 2012–2017. Vi skrev också om utbildningsrelaterade frågor samt politik. Bläddra i vårt nyhetsarkiv för att hitta det du är intresserad av, eller sök på intressanta ämnen med hjälp av våra etiketter.

Senaste ARTIKLAR

Arkiv

2016 > 04

Hur ser grannspråksundervisningen ut i Norden? Är det möjligt att förstå varandra om man lärt sig ett skandinaviskt språk? Ett treårigt projekt initierat av nätverket Svenska nu reflekterar över och identifierar framgångsfaktorer i pågående projekt inom grannspråksinlärning.

Läs hela artikeln »
Etiketter: språkfrågor, norden

Språkundervisningen kan bli mer motiverande då elever får hjälp av skolkompisar med målspråket som modersmål.

Läs hela artikeln »

I år har det gått 250 år sedan världens första tryckfrihetsförordning instiftades som en grundlag i Sverige. Enligt Björn von Sydow är förordningen fortfarande aktuell. Han påpekar att tryckfriheten har varit under press sedan 2001.

Läs hela artikeln »
Etiketter: tryckfrihet

Kvalitetsjournalistik behöver både tid och utbildade journalister. Hanna Nikkanen som börjar jobba som gästprofessor vid Tammerfors universitet i augusti hoppas att de stora mediehusen också i fortsättningen orkar och vill göra kvalitetsjournalistik där innehållet är viktigast.

Läs hela artikeln »

För att få fler framstående forskare i Sverige föreslås nu en rad förbättringar för doktoranderna.

Läs hela artikeln »

Många unga vuxna är rädda för att de inte ska lyckas i livet. Det framgår av en färsk undersökning.

Läs hela artikeln »
Etiketter: ungdomar, sociologi

På många håll talas det nu varmt om open access inom vetenskapen. Bland annat vill man nå den stora allmänheten enklare.

Läs hela artikeln »
Etiketter: open access