Bekanta dig med partierna

Under år 2014 kommer Addeto göra jämförelser mellan olika partier i den svenska och finländska riksdagen. I den här artikeln hittar du mer information om partier i Sverige och Finland.

Fastän de politiska systemen i Sverige och Finland är lika på flera punkter finns det ändå skillnader. Under år 2014 gör Addeto jämförelser för att utreda skillnaderna och likheterna länderna emellan.

Både Sverige och Finland har ett parlament med en kammare. I svenska riksdagen sitter 349 ledamöter och i den finländska 200 ledamöter. De föregående riksdagsvalen ordnades år 2010 i Sverige och år 2011 i Finland.

En av de mest iögonenfallande skillnaderna i valsystemen mellan Finland och Sverige är att partierna i Sverige gör upp en ordningsföljd för sina kandidater. Man kan sedan 1990-talet även personrösta i Sverige, men det är tills vidare relativt få som väljs in på så kallade personkryss. I Finland ställs kandidaterna inte i ordningsföljd före valet, utan mandatfördelningen inom varje parti avgörs enbart på basis av personrösterna.

I Sverige finns sammanlagt 18 registrerade partier varav 8 sitter i riksdagen. I Finland finns sammanlagt 16 partier varav 8 sitter i riksdagen. I Finlands riksdag sitter ändå 10 riksdagsgrupper.

Du kan bekanta dig med de finländska riksdagsvalens historia i Yles finskspråkiga program Hundra år av riksdagsval. Om de svenska riksdagsvalens historia kan du läsa mer om på svenska valmyndighetens webbsida

Registrerade partier i Sverige
Sveriges riksdagspartier
Registrerade partier i Finland
De finländska riksdagsgrupperna

Sammanfattning: Michaela von Kügelgen / Addeto

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln