Annorlunda migranter studeras i ny bok

Alla migranter är inte likadana. Det finns skillnad på en nordbo som flyttar till södra Europa och på en afrikan som flyttar norrut. Det konstaterar forskare Catrin Lundström i en nyutkommen bok.

– Jag ville vända på diskussionen om migranter, ge den ett annat fokus. Migration i sig är inte kopplad till en nedåtgående klassresa, det beror helt på vem som migrerar, varifrån och vart. En nordeuropé som flyttar till södra Spanien har inte mycket gemensamt med en afrikan som flyttar till en svensk förort, säger Catrin Lundström i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

Lundström är forskare vid Linköpings universitet vid Tema Kultur och samhälle. Hon har nyligen utkommit med boken White Migrations: Gender Whiteness and Privilege in Transnational Migration. I boken har hon studerat svenska kvinnor som migrerat till USA, Singapore och Spanien.

Enligt Lundström representerar de alla en privilegierad grupp som kan välja att migrera eller inte, och som var de än hamnar i världen kommer att räknas till de högre samhällsskikten.

– Vithet är ett transnationellt kapital. I Singapore kan man se hur europeiska migranter efterträder brittiska kolonisatörer, säger Lundström.

Lundströms bok White Migrations: Gender Whiteness and Privilege in
Transnational Migration
 är utgiven på Palgrave McMillan.

Etiketter: migration

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln