Mediestipendium möjliggjorde resa till Finland

Hur ser public service ut i Sverige och Finland? Vad är likadant, vad skiljer sig åt? Tack vare ett mediestipendium beviljat av Kulturfonden för Sverige och Finland kunde SR-journalisterna Li Hellström och Karin Wickström åka över till Yle för att göra en jämförelse.

– Karin har jobbat som korrespondent i Finland och hade hyfsad koll inför, men vi ville gärna lyfta fram Finland. Själv hade jag aldrig besökt Finland tidigare, berättar Li Hellström som är programledare på aktualitetsprogrammet Studio ett.

Under 2017 erbjuder Kulturfonden för Sverige och Finland tre olika mediestipendier för svenskar. Stipendierna beviljas både för kortare vistelser upp till tre dagar, längre arbetsvistelser upp till tre månader och samarbetsprojekt mellan redaktioner och mediehus. Hellström och Wickström ansökte om ett stipendium för en kortare vistelse.

– Vi ville ha något konkret som var möjligt att genomföra. Just nu händer det mycket inom public service och vi ville jämföra likheter och skillnader. Det kändes som både en realistisk och spännande idé, berättar Hellström.
 

Li Hellström från SR diskuterar med Anna Bäck från Yle.
Li Hellström från SR diskuterar med Anna Bäck från Yle.

Skatt eller licens?

Under den två dagar långa vistelsen på Yle framstod några skillnader tydligare än andra. En av de största är finansieringsmodellen – i Sverige finansieras public service fortfarande via licens, medan finansieringen i Finland består av skattemedel.

– Vi var nyfikna på hur det här påverkar självständigheten. Med en skatt är public service mer beroende av politikernas välvilja.

Hellström och Wickström ville veta hur den nya finansieringsmodellen tagits emot av Yle-anställda och om de ansett att det påverkat det journalistiska arbetet.

– Svenska Yle kände sig inte trängda men på finska sidan vara det annorlunda. Efter fallet med Juha Sipilä fick Yles ledning kritik, det var ett klassiskt exempel på att låta sig styras av politiker.

Finlands statsminister pressade Yle att ändra vissa uppgifter i en artikel som handlade om honom och kopplingar till ett bolag som hade fått statligt stöd.

Också i Sverige går diskussionerna kring finansieringen av public service het och det har funnits diskussioner om en skattefinansierad modell. Bland annat ETC har skrivit om det.

Snabbare live i Sverige

En annan konkret skillnad mellan Yle och SR är att man i Sverige satsar hårt på livesändningar.

– SR har avsatt pengar för att vi alltid ska ha ett team redo för akuta händelser.

Till exempel efter terrorattacken i Stockholm i april 2017 tog det en minut för SR att börja sända, för Yle kanske 30 minuter.

– Här kretsar mycket kring livesändningar, det är navet i verksamheten, säger Hellström.

I Sverige är också radion mer separat från tv:n. SR och SVT har skilda utrymmen, medan man på Yle sitter i samma lokaler.
 

Li Hellström, programledare på SR, Anna Bäck, programledare, Yle, Karin Wickström, producent SR och Jonas Jungar, nyhetschef Yle träffades för att diskutera likheter och olikheter i public service i Sverige och Finland.
Li Hellström, programledare på SR, Anna Bäck, programledare, Yle, Karin Wickström, producent SR och Jonas Jungar, nyhetschef Yle träffades för att diskutera likheter och olikheter i public service i Sverige och Finland.

Rekommenderar att söka

Enligt Li Hellström var det väldigt bra att få chansen att träffa kollegor på Yle.

– Det blev en bra spegelbild av sådant man själv tycker att är självklart, men kanske inte är det på Yle.

Hon erkänner också att svenska medier i allmänhet belyser Finland relativt lite.

– Det blir mest kultur, Tove Jansson, Kjell Westö. Eller så Marimekko och hårdrock. Och en del om den finländska politiken, säger Hellström och nämner bland annat Sannfinländarna.

I och med 100-årsjubileet har Finland synts lite mer bland annat i specialproducerade program på SR. Li Hellström uppmanar alla intresserade att ta chansen och söka ett mediestipendium för att åka till Finland.

– Om man har en bra, ärlig och tydlig idé ska man absolut söka. Folk söker alldeles för få stipendier, det finns mycket att vinna.

De nya mediestipendierna riktar sig till personer i Sverige. De gäller inte endast journalister inom traditionella medier, också bloggare och poddare är välkomna att skicka in en ansökan. Det grundläggande kravet är att den sökande under de senaste tre åren varit publicerad eller aktivt medverkat i media i Sverige. Blev du nyfiken? Läs mer om mediestipendierna!

Text: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln