Historiska skillnader präglar Socialdemokraterna i Sverige och Finland

För att kunna jämföra Socialdemokraterna i Sverige och Finland är vi tvungna att minnas bakgrunden för bägge partier. Det påpekar Göran Djupsund, professor i statsvetenskap, i en intervju för Addeto.

Göran Djupsund. Foto: Åbo Akademi. Göran Djupsund. Foto: Åbo Akademi.

– I Sverige har Socialdemokraterna en lång tradi-tion av att vara det stora partiet. De var länge det enda stora partiet, men nu de senaste valperi-oderna har partiet suttit i oppositionen, säger professor Göran Djupsund från Åbo Akademi.

Däremot har Socialdemokraterna i Finland suttit väldigt länge som ett av de ansvarsbärande partierna.

– Sdp har inte riktigt suttit i opposition på samma sätt som Socialdemokraterna gjort nu i Sverige.

Djupsund lyfter fram att partierna beter sig väldigt olika beroende på om de sitter i oppositionen eller
i regeringen.

– Genast då ett parti sitter i regeringen devalverar man sina löften, säger Djupsund.

Fastän partierna i grunden är väldigt lika påminner Djupsund om skillnader länderna emellan. Enligt honom är det de här skillnaderna som också påverkar hur partierna agerar.

– I Sverige är Socialdemokraterna mer omhuldade av tanken om välfärd medan man i Finland är mer realpolitiska.

Finlands ekonomiska problem är också klart värre än Sveriges.

– Vi måste komma ihåg recessionen i början av 1990-talet, då tvingades de flesta finländska partier se sig i spegeln och ge avkall på en del drömmar. Det här har lett till att de finländska socialdemokraterna haft en tuffare situation som fört partiet mer högerut. I Sverige är partiet fortfarande en fristad för klassisk socialdemokratisk politik, analyserar Djupsund.

Dåliga tider för vänstern i Finland

I Finland har väljarstödet för Socialdemokraterna sjunkit sedan förra riksdagsvalet då partiet blev andra störst med 19,1 procent av rösterna. I slutet av juli 2014 var stödet för partiet knappt 14 procent, enligt Yles mätning. I början av september steg stödet ändå en del, men partiet når inte lika högt som tidigare.

– Det sammanlagda väljarstödet för vänstern i Finland har stundvis varit mindre än stödet för Samlingspartiet, det är ett all time low för vänstern. Samhället har förändrats men partiet har inte förändrats i samma takt, säger Göran Djupsund.

Tidigare hade vänsterpartierna klara väljarsegment men den naturliga väljarbasen finns inte längre.

– Partiet borde kanske sälja ett annat budskap, nu har Sdp tappat många väljare till Sannfinländarna.

En annan orsak till att Socialdemokraterna tappat mycket röster är den aktiva flyttningsrörelsen i Finland.

– I Sverige finns inte samma mobilitet som i Finland och i Sverige kommer socialdemokratin ofta via modersmjölken. Enligt min fingertoppskänsla ligger den svenska socialdemokratin retoriskt snäppet närmare en traditionell socialdemokratiskt syn.

Djupsund påpekar att i Finland har Socialdemokraterna varit tvungna att gå i en mer kommersiell riktning och partiet lovar inte längre samma saker som de svenska Socialdemokraterna. Dessutom har väljarskaran i Finland blivit mycket mer heterogen än tidigare.

– När man valde Antti Rinne som ny partiordförande hoppades man att han ska ”erövra” de manliga väljarna samtidigt som det finns mycket kvinnor som jobbar inom vården och den offentliga sektorn och kunde vara potentiella väljare.

Enligt Djupsund har just partiordförandena under de senaste åren blivit allt viktigare.

– Medierna fokuserar väldigt mycket på ordförandena och ”riggar upp en kamp” mellan dem. Därför blir ordförandefrågan viktig. Nu har båda partierna valt en gammal fackpamp till ordförande, det är lite tillbaka till rötterna som gäller nu, säger Djupsund.

Osäker utgång i det svenska valet

Under intervjun påminner Göran Djupsund flera gånger om att Sverige och Finland sist och slutligen inte är så likadana länder som vi ibland är benägna att tro.

– Det är otroligt mycket som skiljer länderna. Sverige är till exempel mycket rikare och har en bredare ekonomisk bas än Finland. Det här betyder också att förutsättningarna är annorlunda.

Enligt Djupsund har Sverige varit mycket framgångsrikt de senaste åtta åren, men ändå ser det ut som att Alliansen kommer att tappa sin maktposition.

– Inför valet har Alliansen bett väljarna att se bakåt ”titta vad duktiga vi varit”, medan oppositionen bett väljarna att se framåt och gett framtidslöften.

Också de svenska valprognoserna förutspår att Socialdemokraterna kommer att sitta i regeringen efter åtta år i oppositionen. Enligt Djupsund ser det ändå inte så lovande ut.

– Det är de andra oppositionspartierna, Vänstern, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ, som gått framåt mer än vad Socialdemokraterna gjort.

Oberoende hur valet slutar tror Djupsund att Sverige kommer att få ett svårt politiskt läge.

– Jag tror inte Socialdemokraterna vill ha Vänstern med i regeringen och då kan Sverigedemokraterna få en vågmästarroll.

När Djupsund spekulerar i det svenska valets utgång och vad som händer efter valet finns det inga tydliga lösningar.

– Om det går dåligt för Alliansen men bra för Folkpartiet kan det hända att Folkpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet får nästan egen majoritet och då kan det hända något historiskt i Sverige, tror Djupsund.

Stödet för Socialdemokraterna i de senaste valen:
Sverige: Riksdagsvalet 2010 – 30,7 procent och EU-valet 2014 – 24,2 procent
Finland: Riksdagsvalet 2011 – 19,1 procent och EU-valet 2014 – 12,3 procent

Text: Michaela von Kügelgen / Addeto

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln