2015 firas Sibelius

Under år 2014 firades Mumintrollens skapare Tove Jansson, år 2015 är det Finlands mest berömda kompositör som står i tur. Jubileumsåret uppmärksammas på flera olika sätt.

I år har det gått 150 år sedan den världsberömda finländska kompositören Jean Sibelius föddes. I hans ära firas ett jubileumsår som innefattar flera evenemang både i Finland och utomlands. I Stockholm blir en av höjdpunkterna Sibelius-Nielsen-festivalen på Konserthuset i april, skriver Finlands ambassad i Stockholm.

Under året ordnas även mycket annat festligt program. I Ateneum ordnas en utställning som är öppen till den 22 mars och den 13 februari är det premiär Tero Saarinens koreografi Kullervo på Nationaloperan i Helsingfors – i koreografin förenas Sibelius musik med historier från nationaleposet Kalevala. Under året ordnas också den 11:e internationella Jean Sibelius-fioltävlingen. Tävlingen har ordnats sedan år 1965.

Jean Sibelius. Källa: Sibelius 150.

Sibeliusrutten

Hur hör Berghälls kyrka, Esplanaden och Helsingfors universitets festsal ihop? Alla är platser som kan förknippas med Sibelius och en del av en resrutt som sammanställts för jubileumsåret. Genom att följa rutten kan man bekanta sig med Sibelius olika livsskeden.

Utöver studiestaden Helsingfors finns också födelseorten Tavastehus, barndomens sommarställe Lovisa samt villan vid Tusby träsk och omnejd med på rutten. Vid Tusby träsk blev största delen av Sibelius produktion till och han bodde där till sin död.

Mer information om jubileumsårets händelser hittar du på jubileumssajten Sibelius 150. Yle har samlat in mycket material (på finska) som berör Sibelius. Finlands fotografiska museum har också publicerat flera bilder på Sibelius.

Etiketter: sibelius kultur

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln