Uni Nu diskuterar hatretorik och yttrandefrihet

Vad är hatretorik och hur mycket har gränserna för den tänjts? Forskarna Karin Creutz och Cristian Norocel diskuterade bland annat det här i del ett i en föreläsningsserie i samarbete mellan Helsingfors universitet och Hufvudstadsbladet.

Uni Nu-föreläsningsserien ordnas för tredje gången och i år handlar det om det aktuella temat invandring. Tanken är att belysa ämnet från olika aspekter. Karin Creutz är sociolog och forskar om rasism. Under sitt anförande tog hon upp exempel på rasistiska inlägg på sociala medier. Hon nämnde bland annat gruppvåldtäkten i Staffansby i Helsingfors som ledde till mycket hotelser och hat mot somalier.

Cristian Norocel forskar om högerpopulistisk radikal kommunikation. I sitt inlägg diskuterade han gränsen mellan yttrandefrihet och hatretorik. Han påpekar att vi vill värna om yttrandefriheten, men att den lätt kan missbrukas och leda till hatpropaganda. Enligt honom vill många normalisera hatretoriken och tänja på gränserna.

Se och hör forskarnas anföranden och debatten på Hufvudstadsbladets webbplats. Läs också Addetos intervju med Cristian Norocel om skillnader mellan Sannfinländarna och Sverigedemokraterna.

Del två i Uni Nu arrangeras tisdagen den 29 september. Läs mer på Facebook

Text: Michaela von Kügelgen / Addeto

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln