Mediestipendier skickar svenskar till Finland

Nya mediestipendier lockar svenska journalister, bloggare och poddare till Finland under 2017. Det är Kulturfonden för Sverige och Finland som erbjuder tre olika mediestipendier för att öka synligheten för Finland i Sverige.

Enligt en nyligen publicerad rapport vet svenskar lite om Finland, men vill veta mer. Ett sätt är att öka Finlands synlighet i svenska medier – enligt rapporten har nämligen hälften av svenskarna inte något minne av att ha hört eller läst något om Finland i medier under det senaste halvåret.

Kulturfonden för Sverige och Finland anser därför att bevakningen av Finland i svenska medier borde förbättras och erbjuder nu tre olika mediestipendier för svenskar. Stipendierna beviljas både för kortare vistelser upp till tre dagar, längre arbetsvistelser upp till tre månader och samarbetsprojekt mellan redaktioner och mediehus.

– Med tanke på att Finland fyller 100 år under 2017 ansåg vi att det var en lämplig tidpunkt att starta med stipendierna just i år. Jubileumsåret är en bra anledning att besöka Finland. Då kan man få insikt om både Finlands historia och dagens samhälls- och kulturliv, säger Mats Wallenius, Kulturfondens direktör i Sverige.
 

Vy ut mot havet från Salutorget i Helsingfors. Foto: Michaela von Kügelgen / Addeto.
Vy ut mot havet från Salutorget i Helsingfors. Foto: Michaela von Kügelgen / Addeto.

Inte endast för journalister

Enligt fonden har behovet för denna typ av mediestipendier växt fram under årens lopp. De som är verksamma inom medieområdet idag i Sverige har inte samma självklara referensramar till Finland som fanns förut.

– Våra kunskaper om varandra inom Norden är ofta bristfälliga. Det kan bero på brist på resurser inom medieområdet, men det kan också bero på avsaknaden av kontakter och en uppdaterad bild av våra nordiska länder, säger Wallenius.

De nya mediestipendierna riktar sig till personer i Sverige. De gäller inte endast journalister inom traditionella medier, också bloggare och poddare är välkomna att skicka in en ansökan. Det grundläggande kravet är att den sökande under de senaste tre åren varit publicerad eller aktivt medverkat i media i Sverige.

– Förhoppningsvis kan mediestipendierna ge nya perspektiv och vitalisera intresset för Finland i Sverige, säger Mats Wallenius.

Blev du nyfiken? Läs mer om mediestipendierna!

Text: Addeto
 

Etiketter: finland media

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln