Natofrågan väcker diskussion

I Finland har stödet för ett Nato-medlemskap ökat under våren 2014. En orsak är händelserna på Krim. Många är också för en försvarsallians mellan Sverige och Finland.

54 procent av finländarna är för en försvarsallians med Sverige. Det visar en enkät som Yle Nyheter låtit göra hos Taloustutkimus. I en försvarsallians skulle bägge länders arméer vara till varandras hjälp vid behov, skriver Yle nyheter.

Enligt Finlands försvarsminister Carl Haglund ökar samarbetet mellan Sverige och Finland redan i vår. Bland annat ska det bli praktiskt samarbete på daglig basis, skriver Yle.

– Om vi någon dag bestämmer oss för att göra djupare politiskt samarbete är förutsättningarna då mycket bättre. Det jobb som görs nu siktar ändå inte på någon militärallians, betonar Haglund till Yle nyheter.

Stödet för Nato ökar i Finland

I slutet av mars 2014 hade finländarnas stöd för ett Nato-medlemskap ökat med 4 procentenheter på en månad. I slutet av mars var 22 procent av finländarna för ett Nato-medlemskap. Majoriteten, 59 procent, är fortfarande emot att Finland skulle ansluta sig till Nato. Det framgår ur TNS-Gallups undersökning som genomförts på Helsingin Sanomats begäran.

Krimkrisen är en orsak till att stödet för Nato ökar.

– Det är en väldigt traditionell kris och berör just sådana säkerhetspolitiska intressen som ligger i kärnan för Finlands säkerhetspolitik, såsom territoriell immunitet, säger Utrikespolitiska institutets direktör Teija Tiilikainen till Helsingin Sanomat.

Enligt en undersökning som Novus gjort har svenskarnas stöd för ett Nato-medlemskap sjunkit sedan ifjol. I Sverige förhåller sig ändå fler positivt till Nato än finländarna – 42 procent av svenskarna anser att Sverige inte bör gå med i Nato. 31 procent är för ett Nato-medlemskap.

Till Nato via Sverige?

Helsingin Sanomats politiska journalist Kaius Niemi skriver i en kolumn att Finlands väg till Nato kan gå via Sverige.

– Krisen i Ukraina aktualiserar övervägandet av ett Nato-medlemskap, men saken måste också ses frånskild från krisen. Det är klart att ett medlemskap inte kan basera sig på för snabba beslut. Lika lite är de bestämmande organen redo att gå inför snabblösningar för Finlands del. Finland måste också utvärdera åt vilket håll Nato utvecklas, skriver Niemi.

Enligt honom måste förhandlingarna skötas så att samhällets livsviktiga synpunkter tas i beaktande.

– Stora säkerhetslösningar kan till slut gå via en tätare försvarsallians med Sverige. Men det finns inga politiska förutsättningar för ett Nato-beslut i någotdera landet just nu. Sveriges ledning har ändå försäkrat att ifall Sverige ansöker om Nato-medlemskap ska det ske samtidigt med Finland, skriver Niemi.

Ny nordisk evaluering av hoten

Händelserna i Ukraina och på Krim tvingar de nordiska länderna att omevaluera de säkerhetspolitiska hoten, skriver Yle på sin webbsida. Den här ståndpunkten var tydlig då nordiska försvarsministrar diskuterade i Yles program Mellan valen.

I programmet diskuterar Finlands, Sveriges och Norges försvarsministrar samt understatssekreterare för Estlands försvarsministerium det politiska läget som orsakats av Krimkrisen. Norges försvarsminister Ine Eriksen Søreide välkomnar bland annat Sverige och Finland som Nato-medlemmar.

Gå med i Nato?

Finlands och Sveriges eventuella Nato-medlemskap har väckt mycket diskussion i bägge länder. I Svenska Yles program Slaget efter tolv diskuterar fem före detta försvarsministrar från Svenska folkpartiet ämnet. Vad anser de, borde Finland gå med i Nato? Lyssna här.

Ämnet togs också upp i programmet Obs Debatt. Programmets journalist Heidi Finnilä frågar om Nato plötsligt blev intressant? Se programmet på Yle Arenan.

I SVT:s  program Rakt på diskuterade utrikespolitiska talespersonen Urban Ahlin och riksdagsledamot Mats Johansson med Anders Lindqvist. Borde Sverige gå med i Nato? Eller är landet redan en del av Nato? Se diskussionen här.

I januari 2014 skrev Addeto att Sverige och Finland inte ännu upplever ett Nato-medlemskap som aktuellt.

Sammanfattning: Michaela von Kügelgen / Addeto

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln