ARtiklar och Nyheter från addeto

Addeto skrev om aktuell forskning inom humaniora och samhällsvetenskaper i Sverige och Finland under perioden 2012–2017. Vi skrev också om utbildningsrelaterade frågor samt politik. Bläddra i vårt nyhetsarkiv för att hitta det du är intresserad av, eller sök på intressanta ämnen med hjälp av våra etiketter.

Senaste ARTIKLAR

Arkiv

2014 > 11

I november 2014 uppmärksammade Svenska litteratursällskapet Svenska dagen genom att publicera cirka 300 bilder på nationalskalden Johan Ludvig Runeberg.

Läs hela artikeln »

I forskningsprogrammet Demokratins drivkrafter vill elva forskare ta reda på hur demokratiutvecklingen sett ut i Sverige och Finland under perioden 1890–2020. Programmet leds av professor Henrik Meinander vid Helsingfors universitet.

– Under våren 2013 diskuterade vi på Hanaholmens kulturcentrum hur Kulturfonden för Sverige och Finland skulle kunna uppmärksamma jubileumsåret 2017. Vi ville vidga perspektivet och göra det väsentligt för samhället så vi bestämde oss för att jämföra demokratiutvecklingen i Sverige och Finland, berättar Henrik Meinander (bilden) i en intervju för Addeto.

Till vardags är Meinander professor i historia vid Helsingfors universitet, men det vardagliga arbetet får ge vika för forskningsprogrammet Demokratins drivkrafter.

– Det känns bra att jag får koncentrera mig på forskning, för att komma vidare måste man få koncentrera sig fullt ut.

Programmet startade under hösten 2014 och ska vara klart år 2017 – jubileumsåret då Finland firar sin 100-åriga självständighet.

Läs hela artikeln »