Jubileumsgåva kan bli ett långvarigt skogssamarbete

Sveriges officiella gåva till jubilerande Finland är 12 postdoc-tjänster för ett forskningssamarbete inom skogssektorn. Seminariet ”Sverige och Finland tillsammans kring skogens framtida värde” är startskottet för gåvan.

Det bilaterala skogsforskningsprojektet Tandem Forest Values initierades av projektkontoret Tandem, som drivs av det svenska utskottet av Kulturfonden för Sverige och Finland. Gåvan innefattar 12 postdoc-tjänster till ett sammanlagt värde av 26 miljoner kronor.

– I somras överräckte kungen gåvan till Finlands president, men det behövs ett skilt tillfälle där gåvan kan presenteras ordentligt, berättar Mats Wallenius som är direktör för fonden.

Detta sker under seminariet ”Sverige och Finland tillsammans kring skogens framtida värde” som ordnas den 26 oktober i Stockholm.

– Kungen öppnar seminariet och håller ett inledande tal. Temat ligger honom mycket varmt om hjärtat, säger Wallenius.

Under seminariet blir det också bland annat ett anförande av Tuula Teeri, tillträdande vd för Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, som talar om skogens värde för Finland och Sverige, och en paneldiskussion om hur Sverige och Finland kan förena hållbar skogsskötsel.

Innan seminariet har skogsministrarna Sven-Erik Bucht och Jari Leppä ett eget möte och de kommer också att ha ett samtal med varandra under seminariet kring ländernas nationella skogspolitik. 
 
– Finland ligger steget före med en antagen skogsstrategi och bioekonomisk strategi och Sverige är i slutfasen med arbetet med det nationella skogsprogrammet, så det ska bli intressant att få följa med ministrarnas samtal, säger Wallenius.

Seminariet avslutas av Esko Aho, Finlands tidigare statsminister och strategisk rådgivare åt European Forest Institute. Han reflekterar kring Sverige och Finland som skogsnationer i en globaliserad värld och vilka utmaningar och möjligheter som finns.
 

Foto: Jon Flobrant / Unsplash.
Foto: Jon Flobrant / Unsplash.

”Våga satsa på forskningsresultaten”

De första postdoc-tjänsterna kommer att utlysas den 6 december – alltså samma dag som Finland fyller 100 år.

– Då kan de som är behöriga söka och så hoppas vi att de första tjänsterna är i gång hösten 2018, berättar Mats Wallenius.

Enligt honom är tanken att tillsätta 6 eller 4 tjänster i den första omgången.

– I så fall kan vi hålla på i två till tre år. När de första är klara kommer vi att ordna seminarier eftersom det finns en anledning att samtala om hur man ska gå vidare.

Fastän den konkreta gåvan består av 12 postdoc-tjänster har tanken med gåvan varit att skapa något långvarigare.

– Gåvan har stora förutsättningar att bli något mer än 12 tjänster och det har varit vårt syfte hela tiden. Ministerier i både Sverige och Finland ser det här som ett startskott för ett fördjupat samarbete inom skogsforskning, säger Mats Wallenius.

Utmaningen blir att utnyttja forskningsmaterialet i ett större sammanhang.

– Det skulle behövas en riskkapitalbank så att man vågar satsa på forskningsresultaten, annars finns det en risk att andra länder köper upp kunskapen. Det är en sak att ta fram resultat, men en helt annan att våga satsa, säger Wallenius.

Läs också: "Skogens framtid är våra länders framtid"

Text: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln