Föredrag dygnet runt

Den 8–9 september ställer sig Finlandsexperter inom olika områden på Svenska Teaterns stora scen och håller föredrag på 15 minuter. Föredragsmaraton, ett samarbete mellan Svenska litteratursällskapet och Svenska Yle, riktar sig till en bred publik och pågår i ett helt dygn.

– Med Föredragsmaraton vill vi hylla bildning och forskning och föra ut kunskap till en bred publik, berättar Marika Mäklin som är kommunikationschef på Svenska litteratursällskapet (SLS).

Själva idén kommer från hennes kollega som hade sett ett liknande upplägg med korta föredrag i Norge.

– Vi tänkte att vi borde ordna något liknande i Finland och eftersom SLS är ett vetenskapligt samfund så passar det här vårt uppdrag.

Föredragsmaraton är också SLS bidrag till Finlands 100-årsjubileum.

– Det här är både unikt och nytt och kombinerar information om Finlands historia och nutid.
 

Populariserad forskning i kortformat

Programmet pågår alltså dygnet runt på Svenska Teaterns stora scen i Helsingfors. Föredragsmaraton streamas också på Yle Arenan och går att se överallt i världen.

Den som vill lyssna på föredragen på plats kan reservera gratis biljetter på förhand till fyra timmar långa sjok. Den första föreställningen är redan ganska fullsatt, men också programmet på småtimmarna lockar.

– Så klart är det inte lika full salong då, men jag tycker man kan göra det till en kul grej med kompisarna och komma mitt i natten. Det är ju en upplevelse och troligen kommer vi aldrig att ordna något liknande igen, säger Mäklin.

Varje föredrag koncentrerar sig på en specifik fråga. Fastän föredragshållarna är experter på sitt område kommer föredragen ändå att vara lättillgängliga för lyssnarna – också för dem som inte vet så mycket om Finland.

– För en svensk kan det här vara ett roligt och lätt sätt bekanta sig med Finland. Det är varierande och intressant information med olika infallsvinklar. Allt är baserat på forskning men populariserat, berättar Marika Mäklin.

Läs mer om Föredragsmaraton på SLS webbsida.

Text: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Etiketter: finland

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln