Universiteten har miljardinverkan på ekonomin

De finländska universitetens inverkan på ekonomin är stor, visar en färsk utredning. All inverkan kan dessutom inte mätas i pengar.

Den ekonomiska inverkan av universiteten på Finlands ekonomi är 14,2 miljarder euro (cirka 130 miljarder kronor) och sysselsättningsverkan ungefär 136 000 arbetsplatser, skriver samarbetsorganet Finlands universitet UNIFI i ett pressmeddelande. Utvärderingen har gjorts av BiGGAR Economics.
 
Enligt rapporten ger en euro som satsas på de finländska universiteten i genomsnitt 5,26 euro i mervärde för den finländska ekonomin – eventuellt mera, eftersom beräkningarna gjorts i underkant.
 
– Jag önskar att vi hade haft något så konkret som denna undersökning i ett tidigare skede. Denna information hade vi behövt till exempel då Akava tillsammans med de övriga utredningsfinansiärerna försökte övertyga beslutsfattarna om att nedskärningar i universitetens finansiering inte gynnar nationalekonomin utan att det tvärtom blir väldigt dyrt. Satsningar på universiteten innebär inte bara utgifter, utan det är en verklig investering, säger Akava-experten Ida Mielityinen till tidningen Akavalainen.
 
Universiteten påverkar också samhället på sätt som inte kan räknas i pengar, bland annat genom att förnya det finländska kulturarvet, skriver UNIFI.
 
Utvärderingen var ett samarbete mellan Centralorganisationen för de högutbildade Akava, Finlands näringsliv EK, Bildningsarbetsgivarna, Finlands studentkårers förbund FSF och Finlands universitet UNIFI.
 
Rapporten kan läsas på UNIFI:s webbplats (på engelska).
 
Text: Addeto
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln