”Skogens framtid är våra länders framtid”

Sveriges officiella gåva till jubilerande Finland är 12 postdoc-tjänster för ett forskningssamarbete inom skogssektorn. Skogsfrågor är aktuella och något som binder länderna samman. Från Sveriges håll hoppas man att gåvan ska bli ett startskott för ett närmare forskningssamarbete i framtiden.

– Skogens framtid är våra länders framtid.
 
Det sa kung Carl XVI Gustaf vid sitt tal i Finland den 1 juni då Sveriges officiella gåva för det 100-åriga Finland överräcktes på Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland.
 
Det bilaterala skogsforskningsprojektet Tandem Forest Values initierades av Kulturfondens projektkontor Tandem. Gåvan innefattar 12 postdoc-tjänster till ett sammanlagt värde av 26 miljoner kronor.
 
– Gåvan kan bli startskottet på ett närmare forskningssamarbete inom skogssektorn mellan länderna, säger Mats Wallenius som är direktör för Tandem.
 
Projektet är ett samarbete mellan Sveriges regering, Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse, Kempestiftelserna, Skogsindustrins forskningsstiftelse och Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien. Sveriges regering, genom forskningsrådet Formas, står för hälften av finansieringen.
 
Mats Wallenius hoppas att Sveriges gåva ska ge både Finland och Sverige chansen att satsa mer på spetsforskning och agera mer samfällt internationellt. Han lyfter också fram att bägge är stora skogsnationer – skogen är något som starkt förknippas med både Sverige och Finland.
 
– Skogen och skogsindustrin har betytt mycket för utvecklandet av välfärdsmodellen och gett en kulturell identitet, säger Wallenius.
 

President Sauli Niinistö och kung Carl XVI Gustaf på Hanaholmen där kungen överräckte Sveriges officiella gåva. Foto: Hanaholmen.
President Sauli Niinistö och kung Carl XVI Gustaf på Hanaholmen där kungen överräckte Sveriges officiella gåva. Foto: Hanaholmen.

Förhållandevis lite samarbete sedan tidigare

Carl-Anders Helander från Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien säger att skogen dessutom är väldigt aktuell. Det handlar i hög grad om utvecklingen av nya processer.
 
– Hur ska skogen brukas och användas? Klimatpolitik och bioekonomi är aktuella teman och det behövs forskning för att kunna hantera de här frågorna, säger Helander.
 
Enligt honom var det rätt så naturligt att Sveriges gåva skulle fokusera på ett samarbete kring skogen.
 
– Trots att skogen är så betydelsefull för bägge länder finns det förhållandevis lite samarbete kring forskningen. Nu får forskarna chansen att tillsammans jobba med det här i bägge länder.
 
Helander hoppas att de 12 postdoc-tjänsterna kommer att bygga upp en bestående och starkare relation inom skogsindustrin och forskningen. Han tycker också att det är fint att Sverige kan bistå med forskningsbidrag nu då det råder ett tuffare klimat kring forskningsanslag i Finland.
 
– Vi är väldigt glada över det positiva gensvaret. Jag hoppas att gåvan har långsiktiga effekter och ger ringar på vattnet, säger Carl-Anders Helander.
 
Läs också: Finland får forskarjobb och konst i jubileumsgåva
 
Text: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln