Svenskar och finländare mot EU-armé

En majoritet av EU-medlemsländernas invånare ställer sig positivt till en gemensam EU-armé. Tre länder sticker ut: Sverige, Finland och Storbritannien.

En överväldigande majoritet av befolkningen i EU-länderna, 75 procent, ställer sig positivt till en gemensam försvars- och säkerhetspolitik i unionen. Det framgår av en färsk eurobarometer, skriver Europaportalen. En majoritet på 55 procent är också för att sätta upp en gemensam EU-armé.
 
Trots att man även i Sverige och Finland är för en gemensam försvars- och säkerhetspolitik motsätter sig dock en majoritet av invånarna upprättandet av en EU-armé. Det är bara i Sverige, Finland och Storbritannien – som är på väg att lämna EU – där en majoritet är emot.
 
Europaportalen skriver att EU:s utrikeschef Federica Mogherini målar upp flera tänkbara scenarier för ökat försvars- och säkerhetssamarbete, där det mest långtgående är gemensamt försvar. Den finländska EU-kommissionären Jyrki Katainen (Saml) påpekar att det inte är EU-kommissionen som vill ha mera makt och att allt hänger på medlemsländerna.
 
– Enligt mig finns det ett behov av en stridsduglig, vältränad och organiserad gemensam förmåga för att kunna vara solidariska i fall av it-, hybrid- eller terroristattacker, sade Katainen enligt Europaportalen och försäkrade att samarbetet inte ska konkurrera med försvarsalliansen Nato.
 
Text: Addeto
 

Etiketter: eu försvarssamarbete

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln