Elever hjälper forskning och övar källkritik

Svenska elever kommer i höst att kunna delta i ett massexperiment, Nyhetsvärderaren, om digitala nyhetsflöden. Samtidigt som de bidrar till forskningen får de öva sin förmåga att källkritiskt granska nyheter.

Thomas Nygren. Foto: Vetenskap & Allmänhet Thomas Nygren. Foto: Vetenskap & Allmänhet

Forskare och elever kommer att studera vilka nyheter som rör sig i ungas digitala nyhetsflöden och bidra till nyskapande forskning om nyhetsspridning i digitala medier. Samtidigt får de träning i att hantera information på ett vetenskapligt och källkritiskt sätt, skriver Vetenskap & Allmänhet på sin webbplats.

– Med elevernas hjälp kan vi genomföra forskning som annars inte vore möjlig. Såvitt vi vet blir detta världens första, och största, undersökning av ungas syn på trovärdigheten i deras egna nyhetsflöden, säger forskare Thomas Nygren vid Uppsala universitet till V&A, som koordinerar Nyhetsvärderaren.

Foto: Vetenskap & Allmänhet Foto: Vetenskap & Allmänhet

Massexperimentet Nyhetsvärderaren arrangeras i samband med Forskarfredag den sista fredagen i september. Syftet med Forskarfredag är att visa hur spännande och vardagsnära forskning kan vara och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb.

Forskarfredag motsvaras i Finland av Forskarnatten och är en del av European Researcher’s Night som i år firas i cirka 300 europeiska städer.

Mera information om projektet finns på Forskarfredags webbplats.

Läs också: Medborgarforskning är allas forskning.

Text: Addeto
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln