Forskare och medborgare marscherar för vetenskapen

På lördag ordnas manifestationer för vetenskapen på många håll i världen. Också i Sverige och Finland ordnas lokala evenemang.

Evenemanget March for Science kommer att äga rum på mer än 500 orter runtom i världen. Marschen är ett initiativ från USA där man börjat oroa sig för bland annat faktaresistens och så kallade alternativa fakta.

”Forskare och allmänhet vill stå upp för vikten av vetenskap och att forskningsbaserad kunskap används i samhället. Särskilt poängteras att vetenskapen inte känner några gränser och att dess styrka och karaktäristik är mångfald och öppenhet”, skriver March for Science Sverige på sin webbplats.

I Sverige ordnas manifestationerna för vetenskap i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå och Luleå.

– Vi måste stå upp för bildning, kunskap och vetenskap i en tid när konkurrensen från dess raka motsatser är benhård, säger Göran Arrius, ordförande för Sveriges akademikers centralorganisation Saco, till Vetenskap & Allmänhet.

”Forskningsbaserad kunskap viktigast”

I Finland marscherar man i Helsingfors och arrangörerna vill att evenemanget ska vara en fest för vetenskapen.

– Alternativa fakta och påhittade sanningar har tyvärr blivit allt vanligare även i Finland. Genom marschen vill vi påminna alla om hur viktig vetenskapen är i samhället, säger doktoranden i fysik Merli Juustila, en av huvudarrangörerna för evenemanget i Finland, i ett pressmeddelande.

Efter själva marschen arrangeras föreläsningar för allmänheten på Helsingfors universitet.

– Tanken är att göra vetenskapen lättillgänglig och berätta varför vetenskapen är viktig. Vetenskapen behöver sin plats i den samhälleliga diskussionen och forskningsbaserad kunskap är alltid viktigare än enskilda åsikter, säger Juustila.

I Sverige lyfter man fram bland annat vikten av källkritik och kritiskt tänkande.

– Vi vill markera vikten av att samhällsfunktionerna vilar på forskningsbaserad kunskap och särskilt betona vetenskapens roll i skolan, säger Marie-Hélène Ahnborg, vd för forskningsinstitutet Ifous, till V & A.

Mera information om lördagens program finns på den svenska och finska marschens webbplatser.

Text: Addeto
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln