Forskare efterlyser klarare regler för lobbning

Lobbyister tar till många knep då de försöker påverka politiker. En färsk avhandling visar att parterna inte alltid ens tänker på att det faktiskt är lobbning som pågår.

Lobbning har blivit vardag i politiken, men den lagstiftning som finns för att reglera lobbying i EU täcker inte hur det fungerar i praktiken, skriver Örebro universitet i ett pressmeddelande. Camilla Nothhaft har i sin doktorsavhandling forskat i hur professionella lobbyister arbetar i Bryssel.

I motsats till tidigare studier, som visat att det funnits en tendens att se kommunikationen mellan de två grupperna strikt som en överföring av information, märkte Nothhaft i sin forskning att den befintliga lagstiftningen som ska reglera lobbning i EU inte räcker till med tanke på hur lobbningen i praktiken sker.

– En stor del av lobbyingen sker utan att parterna uttryckligen tänker på att det faktiskt är lobbying som pågår och rollerna är ibland även otydliga, säger Nothhaft i pressmeddelandet.

Nothhaft konstaterar att en del lobbyister försöker knyta vänskapsband med politikerna för att kunna skapa en ny slags gemenskap bakom kulisserna.

– Det förvånade mig att det var betydligt mer samarbete mellan lobbyisterna och politikerna än jag förväntat mig. De hjälper varandra och arbetar mycket ihop.

Nothhaft hoppas att hennes forskning kan ligga som underlag för ny reglering av lobbningen i Bryssel. Hennes avhandling kan läsas på webben.

Text: Addeto
 

Etiketter: politik avhandling eu

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln