Finland får forskarjobb och konst i jubileumsgåva

Grannlandets hundraårsjubileum till ära donerar Sverige bland annat projektjobb för finländska forskare. Gåvan finansieras med både offentliga och privata medel. Tandem Forest Values är startskottet för ett fördjupat bilateralt samarbete, säger ordförande för Kulturfonden för Sverige och Finland.

Sverige donerar dels forskning, dels konst till Finland som fyller 100 år i år. Utrikesminister Margot Wallström (S) avslöjade gåvorna under ett besök i Helsingfors i torsdags, skriver tidningen Helsingin Sanomat.

Forskningsgåvan är ett svensk-finskt skogsforskningsprojekt som består av tolv stycken tvååriga forskartjänster, skriver Sveriges regeringskansli i ett pressmeddelande.

Det bilaterala skogsforskningsprojektet initierades av Kulturfonden för Sverige och Finlands projektkontor Tandem.

– Tandem Forest Values är startskottet för ett fördjupat bilateralt samarbete, säger landshövding Chris Heister, ordförande för Kulturfonden för Sverige och Finland.
 

Ett bilateralt skogsforskningsprojekt är en av två gåvor till Finland som fyller 100 år. Foto: Unsplash.
Ett bilateralt skogsforskningsprojekt är en av två gåvor till Finland som fyller 100 år. Foto: Unsplash.

Ett viktigt framtidsprojekt

Gåvan med 12 postdoc-tjänster uppgår till ett sammanlagt värde av 26 miljoner kronor. Projektet finansieras till hälften av regeringen och till hälften av privata finansiärer: Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse, Kempestiftelserna, Skogsindustrins forskningsstiftelse och Kungliga skogs- och lantbruksakademin.

– Vi tycker det är oerhört betydelsefullt att regeringen tillsammans med privata finansiärer, kan bidra till ett så viktigt framtidsprojekt som Tandem Forest Values, säger Chris Heister.

Konstgåvan är en skulptur av Anna Uddenberg. Den ska placeras i Esbo vid Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland.

– Vi riktar ett stort tack till Sverige för den här fina gåvan. Anna Uddenberg är en av Sveriges hetaste och mest spännande unga konstnärer. Det här blir hennes första stora offentliga utomhusverk, som alltså kommer att placeras i Hanaholmens konstpark, säger Hanaholmens vd Gunvor Kronman i ett pressmeddelande.

Gåvorna överräcks officiellt av kung Carl XVI Gustaf i juni, då de nordiska statscheferna bjudits in till Helsingfors för att fira Finlands 100-årsjubileum. Skulpturen blir klar i slutet av året.

Texten uppdaterades 21.3.2017 med Chris Heisters kommentarer.

Text: Addeto
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln