Bro av Östersjökunskap mellan Sverige och Finland

Svenska och finländska forskare har inlett ett samarbete för att hjälpa beslutsfattare och näringsliv kunna fatta de bästa besluten för Östersjön.

Det nya samarbetet, som kallas Baltic Bridge, presenterades på Finlands ambassad i Stockholm i februari. Samarbetet sköts i praktiken av Stockholms universitets Östersjöcentrum och Tvärminne zoologiska station vid Helsingfors universitet och ska bland annat hjälpa forskare att nätverka.

– Vi har redan omfattande kunskap om Östersjön, men det saknas mekanismer för att utnyttja kunskapen i beslutsfattandet, sa Östersjöforskaren Alf Norkko, som är professor vid både Helsingfors universitet och Stockholms universitet, enligt ett pressmeddelande från universiteten.

Stockholms universitets rektor Astrid Söderbergh Widding konstaterade att det å ena sidan finns forskare med djup kunskap och många svar på komplexa frågor – å andra sidan beslutsfattare som söker kunskap som grund för sina beslut men utan att veta hur kunskapen ska tolkas eller vem som kan ge svar. Enligt Söderbergh Widding är Baltic Bridge en bro som vill överbygga det här gapet.

Baltic Bridge är ett led i det strategiska partnerskap som universiteten ingick med varandra 2014.

– De tre områden som vi särskilt försöker finna lösningar på tillsammans berör lärarutbildning, språk och lingvistik samt Östersjöforskning. Baltic Bridge är ett fint exempel på hur universiteten kan förena sina styrkor och resurser, sade Helsingfors universitets kansler Thomas Wilhelmsson, enligt pressmeddelandet.

Text: Addeto
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln