Viktigt att känna den nordiska grannen

Det finns mycket som Norden kunde bidra med till den internationella debatten. Via mer samarbete de nordiska länderna emellan kunde Norden bli en stark gemensam kraft. Det tror den norska journalisten Hilde Sandvik som startat upp den nordiska mediesajten Broen.xyz.

Broen.xyz är starten på ett nordiskt mediehus. Målsättningen är att ändra den nordiska offentligheten. Just nu är vi 25 miljoner människor som vet för lite om varandra. Om vi skulle lyckas bryta ner de nationella barriärerna som vi har i huvudet och i stället fundera på vilka färdigheter och kvaliteter som vi kunde utnyttja om vi bara skulle se över gränsen­ – då har vi kommit långt, säger journalisten Hilde Sandvik.
 
Hon har tidigare jobbat som kultur- och debattredaktör på Bergens Tidende. I fjol startade hon en ny nordisk mediesajt som innehåller artiklar, podcasts och videomaterial. Första versionen av sajten lanserades innan årsskiftet. Målet är att förena de nordiska länderna och ge alla chansen att lära sig mer om grannen.
 
Hittills har över 3000 personer beställt nyhetsbrevet och projektet har fått en del finansiering, bland annat via Kickstarter, men Hilde Sandvik hoppas på att bland annat stiftelser ska förstå vikten av det nordiska samarbetet.
 

Hilde Sandvik vill förena nordbor. Foto: Helge Hansen, Montag.
Hilde Sandvik vill förena nordbor. Foto: Helge Hansen, Montag.

En snabbt ändrande värld

Samarbetet är extra viktigt i en värld där mycket vänts på ända det senaste året: först brexit och så valet av Donald Trump till USA:s president. Men detta är bara försmak menar Sandvik.
 
– Om några veckor ska Frankrike välja en ny president, blir det Marine Le Pen kommer världen att förändras igen. I den här situationen har Norden en chans att ta en aktiv ledarroll, men då måste vi också veta mer om varandra, säger Sandvik.

För närvarande används Sverige aktivt i ett informationskrig i både USA och Ryssland för att säga något om ett försvagat Europa.
 
– Och ja, Sverige har problem. Det är problem som svenskarna inte velat diskutera tillräckligt öppet. Samtidigt är Sverige också ett land med en samhällsmodell som många drömmer om.

De bästa lösningarna i Norden?

Enligt Hilde Sandvik har länderna runt Sverige nu en möjlighet att lära sig av Sveriges erfarenheter – inte minst för att med så liknande länder är det god business att tänka över landsgränserna.
 
– Tänk om Norden har de bästa lösningarna på de stora problemen? Det tror jag, säger Sandvik.
 
Hon lyfter fram att de nordiska länderna alltid klarar sig bra i internationella jämförelser – oberoende av om det handlar om lycka, miljö eller innovationer.
 
– Kan man tänka sig nordisk politik på större arenor?
 
Orsaken till att Hilde Sandvik startat upp Broen.xyz är den starka tron på att Norden har mycket att ge – det finns mycket kraft i den nordiska gemenskapen, en kraft vi alltför länge tagit för givet enligt henne.
 
– De gånger Norden har valt att ta en ståndpunkt mot EU har det fått genomslagskraft.
 
De nordiska likheterna väger tyngre än olikheterna påpekar Sandvik och därför anser hon att det är viktigt att vi närmar oss varandra mer för att kunna dra nytta av kunskapen i grannländerna.

Ett nordiskt ansvar

Enligt Broen.xyz-sajtens slogan har det aldrig varit viktigare att känna sin granne än nu.
 
– Jag vill att vi ska ta ett nordiskt ansvar och ta de stora diskussionerna vidare. I de viktigaste debatterna kan vi lyfta fram våra värderingar, säger Hilde Sandvik.
 
Det gör hon inte endast via artiklar, utan också genom att presentera utdrag från nyskriven litteratur på originalspråket. Den norska TV-serien Skam har visat att språket inte heller är ett problem, om något är intressant nog överskrids språkbarriären. Det är till exempel fler danskar än norrmän som har sett Skam.
 
Själv är Sandvik alltså norsk men har samarbetspartners i Danmark. Nu hoppas hon hitta kontakter också i Sverige, Finland och på Island som kan medverka i innehållsproduktionen.
 

Skärmdump från Broen.xyz.
Skärmdump från Broen.xyz.

”Vi måste bygga broar”

För Hilde Sandvik är det viktigt att ha med xyz i sajtens namn, eftersom det syftar på de nya generationerna.
 
– Vi måste bygga broar mellan generationerna. Det är xyz-generationen som ska föra Norden in i framtiden. Vilka värderingar vill vi föra över på dem?
 
Sandvik poängterar att de yngre generationerna växer upp i en värld där klassiska jobb ersatts av automation. Enligt henne är det viktigt att nu fundera över vem som tar ansvaret för samhället och vad vi vill ta vara på.
 
– Bland annat jämställdhet och andra grundläggande tankar är viktiga, men det behövs också nytänk.

Mer än ytterligheter

I det allt hetsigare medieklimatet där ytterligheter ofta ställs mot varandra vill Hilde Sandvik att Broen.xyz ska bli ett forum där det finns utrymme för en nyanserad debatt.
 
– Medielogiken har gjort att vi jagar ytterligheterna. Konsekvensen av det här är ett mycket polariserat debattklimat. Mitt mål är att gå till botten med de svåra frågorna och undgå debatten om debatten.
 
Enligt Hilde Sandvik behövs en plattform för de stora diskussionerna som tar tid och kräver eftertanke.
 
– Målgruppen är människor som klarar av att ha två tankar i huvudet samtidigt. Nu går debatten för fort och det vill vi motverka. Det ska gå att diskutera både pressen på kvinnokroppar och burkini utan att de behöver stå i kontrast till varandra, säger Sandvik.
 
Text: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln