Delade meningar om hot mot samiska språken
Trots diverse åtgärder är de samiska språken hotade. Men det råder delade meningar om framtidsutsikterna.
Utsikten för de samiska språken är allt annat än god, trots att Sametinget i Sverige i sin senaste lägesrapport målade upp en lite ljusare framtid. Det här konstaterar lingvisten Mikael Parkvall vid Stockholms universitet i en intervju för Forskning.se.
– Jag blir skeptisk när jag läser sådana saker. Varje gång ett språk är hotat så kommer solskenshistorierna, men rotar man lite mer så visar det sig att det gäller fyra ungdomar som kan räkna till tre på det gamla språket och det tycker jag inte riktigt räknas, säger Parkvall till Forskning.se.
– Har det börjat att gå åt helvete för ett språk så är det kört. Det finns extremt få fall där utvecklingen har vänt och hittills så har jag inte trott att det gäller för samiskan.
I såväl Sverige, Finland som Norge har det vidtagits åtgärder för att främja de samiska språken. I Finland godkände statsrådet 2014 ett principbeslut om ett åtgärdsprogram för att stimulera användningen av skoltsamiska, enaresamiska och nordsamiska. Undervisnings- och kulturministeriet konstaterade då att alla tre samiska språk som talas i Finland är hotade och att det finns risk för att framför allt enaresamiskan och skoltsamiskan försvinner helt.
Fler experter behövs
Specialplanerare Mikko Cortés Téllez vid ministeriet sade i en intervju för Finska notisbyrån i fjol att man gjort viktiga framsteg, men att det nu framför allt behövs fler experter som talar samiska.
– I annat fall blir inte samiskan ett bruksspråk som används på olika håll i samhället, sade Cortés Téllez till FNB.
Enligt en utredning som Giellagas-institutet vid Uleåborgs universitet lät göra 2010 utgör också bristen på lärare i samiska ett hot mot språkens framtid.
Mer accepterat
I Sverige stiftades 2010 en lag om nationella minoriteter och i samma veva etablerades Samiskt Språkcentrum vars uppgift är att aktivt främja språken.
– Minoritetsreformen har bland annat gjort att det har blivit mer accepterat att synliggöra sitt ursprung. Många föräldrar vill i dag ge det samiska språket som en gåva till sina barn, även om de själva inte kan språket, säger Ingegerd Vannar, språkkonsulent på Samiskt språkcentrum, till Forskning.se.
Mikael Parkvall anser att ett språk bara går att rädda genom att erbjuda utbildningar i det.
– Eftersom vårt samhälle premierar kunskap gäller det att vara högutbildad om man ska ta sig fram. Men eftersom det inte finns något samiskspråkigt universitet går det inte att få en hel utbildning på samiska, vilket är ett ganska kraftigt incitament på att ens språk värderas som skit. I de bästa av världar skulle det finnas ett universitet för varje samiskt språk, men det är inte görbart med tanke på att flera av språken har mindre än 500 talare totalt.
Text: Addeto
Intresserad av att lära dig samiska på webben? Läs Addetos text om projektet Säg det på samiska!
Nyhetsarkiv
Senaste nyheter
Etikettmoln
hatretorik open access studentkår krigsbarn edelfelt henrik meinander svenska tiden kulturpolitik selma lagerlöf regnbågsfamilj tove jansson stad sibelius vetenskapsrådet bildgalleri nato medborgarforskning feminism public service främlingsfientlighet socialt arbete runeberg blockpolitik östersjön romer tvåspråkighet sls eu-valet sverigefinländare innovation gästkrönika läsförmåga partiledare valforskning hanaholmen journalistik genusforskning pisa kultur demokrati flerspråkighet lärarutbildning doktorandstudier sociala medier finlandssvenskhet minoritetspolitik välfärdssamhälle pedagogik högskolepolitik forskningsfinansiering sverige svenskan i finland unga forskare partier addeto jämför arbetsliv media utbildning addeto intervjuar politik samarbete norden avhandling skolfrågor forskningsprojekt finland forskare minoritet nordiska ministerrådet webbarkiv digitalisering pressen försvarssamarbete samer val språkfrågor partijämförelse ungdomar helsingfors universitet jämställdhet forskningspolitik universitetsreformen ekonomi eu historia demokratins drivkrafter magma invandring migration extremism finskan i sverige hälsopolitik krig bokmässan öppna data sociologi rasism yttrandefrihet medborgarinitiativ ungdomsförbund åbo akademi stockholms universitet tryckfrihet högerextremism sexuella minoriteter språkpolitik granskning islam konfliktforskning språkbad studentpolitik ukä familj finlands akademi akademisk frihet globalisering dialekter riksbankens jubileumsfond flyktingar anders chydenius tankesmedja