Sverige och Finland bland världens innovativaste

Både Sverige och Finland stiger i nyhetsbyrån Bloombergs ranking över världens mest innovativa länder och ligger nu på andra respektive femte plats.

Bloomberg berömmer de nordiska länderna i presentationen av nyhetsbyråns innovationsranking. Fjolårstrean Sverige stiger till tvåa på listan och föregås bara av Sydkorea, medan Finland, sjua i fjol, tar sig in bland topp fem.

Innovationsindexet baserar sig bland annat på forsknings- och utvecklingsfinansiering och utbreddheten av högteknologiföretag. Av de övriga nordiska länderna ligger Danmark åtta, Norge är på fjortonde och Island på 25:e plats.

Åsa Lindholm Dahlstrand är professor i innovationsstudier vid Lunds universitet och säger till Bloomberg att statlig finansiering för små företag gett Sverige ett lyft trots att landet traditionellt sett dominerats av multinationella företag.

– I Sverige satsar man mycket på forskning och utveckling. Vi har sett vad som hänt i många länder som inte gjort samma sak, säger Dahlstrand till Bloomberg.

Finland stiger enligt Bloomberg framför allt tack vare medvinden för högteknologiföretag i landet.

Nyhetssajten Europaportalen konstaterar att Bloombergs granskning bekräftar EU-kommissionens innovationsindex där Sverige varit bäst i EU sedan 2007. De senaste siffrorna är från 2015, då var Sverige etta, Danmark tvåa och Finland trea.

Text: Addeto
 

Etiketter: norden innovation

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln