Sociala faktorer väger mer än pengar

I motsats till vad många tror är ekonomiska skäl inte alls det viktigaste som får människor att ändra beteende, framgår det av ny forskning.

Vad får människor att ändra sitt beteende? Det har professorn i psykologi Per Kristensson vid Centrum för tjänsteforskning på Karlstads universitet forskat i genom att undersöka människors benägenhet att handla ekologiska varor.

Kristensson kom fram till att psykologiska faktorer avgör mer än pengar, i motsats till vad beslutsfattare, marknadsförare och folk i allmänhet ofta tror, skriver Karlstads universitet på sin webbplats.

Sammanlagt identifierade han fyra faktorer som fick människor att ändra beteende. Ett viktigt skäl till förändring är att ”alla andra” gör på ett visst sätt, ett annat skäl att ens eget beteende blir synligt för människor runtomkring.

– Att man pensionssparar syns oftast inte för någon annan än en själv, men har man med en ekologisk banan till jobbet eller kör en miljövänlig bil så ser ju andra det, säger Kristensson på universitetets sajt.

Enligt universitetet trodde de som deltog i studien att ekonomiska faktorer skulle ha störst betydelse för att få dem att ändra på sitt beteende, men det var precis tvärtom: priset var minst viktigt.

– De idéer och beteende som har blivit norm i samhället påverkar oss utan att vi tänker på det. Olika typer av sociala faktorer styr oss mycket mer än till exempel ekonomiska, säger Kristensson.

Text: Addeto
 

Etiketter: forskningsprojekt

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln