Många finska forskare flyr till Sverige

Allt fler högutbildade finländare flyttar utomlands, något som bland annat förklaras av knappare resurser på högskolor och universitet i landet. Finska forskarförbundets ordförande slår larm.

Forskare och personer med högskoleexamen flyttar i allt större utsträckning utomlands, visar bland annat siffror från Statistikcentralen i Finland, enligt Yle. Forskarförbundets ordförande Petri Koikkalainen säger att emigrationen ökat oroväckande sedan 2011.

– Problemet är inte att man flyttar utomlands utan problemet är att man inte kommer tillbaka. Vi lyckas inte locka högskoleutbildade professionella till Finland, säger Koikkalainen till Yle.

Finland har på sistone skurit ner på resurserna till universitet och högskolor, i motsats till Sverige och Norge som satsat på universitet och forskningsfinansiering. Och det är framför allt Sverige och Norge som lockar de högutbildade finländarna.

Koikkalainen vädjar till Finlands regering: universitetens basfunktioner behöver mera anslag.

– Folk borde få jobb och ens någon form av framtidsutsikter, så att de inte hela tiden behöver snurra omkring i olika kortvariga projekt.

Text: Addeto
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln