Mindre stöd för mångfald

Trots att en majoritet av svenskarna är för mångfald har stödet minskat tydligt på sistone, framgår det av en färsk barometer.

I dag är 64 procent av svenskarna positiva till mångfald, framgår det av den årliga Mångfaldsbarometern som Högskolan i Gävle genomför. Det är dock en minskning på 10 procentenheter jämfört med 2014 och den största förskjutningen sedan mätningarna inleddes 2005, skriver högskolan i ett pressmeddelande.

– Ja, detta är dramatiskt. Men vi se inga stora förändringar i attityderna hos dem som i sin vardag ofta träffar utlandsfödda. Detta rör sig på ett mer abstrakt plan, och verkar inte handla om personliga erfarenheter, säger Fereshteh Ahmadi, professor i sociologi och ansvarig för barometern, till Forskning & Framsteg.

Den mer negativa inställningen märks framför allt hos kvinnor och personer i medelåldern. Ahmadi tror att det förändrade politiska klimatet och negativa skriverier i medierna bidragit.

– Jag tror att detta kan kopplas till en negativ mediebild av farliga invandrarmän.

I pressmeddelandet betonar hon att unga är underrepresenterade i undersökningen.

– Om denna generation, som sedan tidiga förskoleåldern har haft större vana att leva sida vid sida med personer med utländsk bakgrund, varit större i undersökningen kanske detta hade påverkat resultatet. Jag vill också betona att undersökningen visar att erfarenheterna hos dem som arbetat eller studerat tillsammans med utlandsfödda personer är allmänt goda.

Barometern kan läsas i sin helhet på webben.

Text: Addeto
 

Etiketter: forskningsprojekt

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln