Lättare att greppa Twitterdiskussioner med ny metod

Till exempel forskare och journalister kan dra nytta av en ny metod som hjälper med att mer heltäckande än förr följa med diskussioner på Twitter.

I stället för att följa med tweets i realtid eller enbart med hjälp av så kallade hashtags (ämnesmärkningar) finns en metod som forskaren David Gunnarsson Lorentzen vid Högskolan i Borås har utvecklat. Med hjälp av ett dataprogram kan man samla in en fullständig diskussion och analysera alla inlägg, skriver Högskolan i Borås i ett pressmeddelande.

I sin doktorsavhandling utgick Gunnarsson Lorentzen från ett program med öppen källkod, Your Twapper Keeper, och prövade olika metoder för att allt mer fullständigt kunna följa med diskussionerna. Jämfört med att bara följa hashtags fick han fram mer än 50 procent fler inlägg genom sin metod.

– Detta är något som andra forskare kommer att kunna använda sig av, till exempel för att analysera hur människor diskuterar med varandra. Det blir i så fall ett komplement till studier av diskussioner på Facebook och andra diskussionsforum, säger Gunnarsson Lorentzen i pressmeddelandet.

I avhandlingens sammanfattning konstaterar Gunnarsson Lorentzen att forskningsprojektetets främsta bidrag är metodologiskt.

– Med metoden som utvecklats möjliggörs insamlande av mer kompletta dataset och analys av de konversationer som utspelas på plattformen. Det resulterar i mer exakta mätningar av aktiviteten, skriver han.

Enligt Gunnarsson Lorentzen kan resultat som presenterats av tidigare studier (som enbart beaktat hashtaggat innehåll) nu ifrågasättas i och med upptäckten av konversationer som sträcker sig utanför mängden av hashtaggade tweets.

Gunnarsson Lorentzens avhandling Following Tweets Around: Informetric methodology for the Twittersphere kan läsas på webben.

Text: Addeto
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln