Finländsk Östersjöforskare fick kunglig professur

Den gästprofessur i Österjöforskning som kung Carl XVI Gustaf fick i 70-årsgåva av Stockholms universitet går till professor Alf Norkko.

Norkko är sedan tidigare professor på Tvärminne zoologiska station vid Helsingfors universitet. Han har forskat i havsbottnars ekologi i Finland, Sverige, Nya Zeeland och Antarktis, och under de kommande fyra åren kommer han att tillbringa en fjärdedel av arbetstiden på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet, skriver Stockholms och Helsingfors universitet i ett pressmeddelande.

– Det är jättefint för mig personligen och för forskningssamarbetet mellan Finland och Sverige. Avsikten är att bygga upp ett gemensamt kompetenscentrum där Helsingfors universitet och Stockholms universitet kan komplettera varandras styrkor, säger Norkko i en intervju för Hufvudstadsbladet.

Stockholms universitets rektor Astrid Söderbergh Widding beskriver Norkko som en internationellt meriterad ekolog som arbetar med fokus på betydelsefulla kustnära Östersjöfrågor. Hon ser det som positivt att Norkko sedan tidigare samarbetat med universitetets fältstation Askölaboratoriet.

– Det är extra roligt att han också kommer från Helsingfors universitet som vi har ett strategiskt partnerskap med, säger Söderbergh Widding i pressmeddelandet.

Norkko säger till HBL att universiteten genom det fördjupade samarbetet kommer att kunna ge beslutsfattarna en bättre helhetsuppfattning om hur havet fungerar.

Text: Addeto
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln