”Förändras eller stryka med”
Medierna kämpar på i motvind och försöker komma på nya lösningar för att överleva. Det är ändå inte alls säkert att de traditionella dagstidningarna kommer att överleva, konstaterade Peter Fellman och Heidi Avellan på tankesmedjan Agendas medieseminarium.
Nedskärningarna i mediebranschen kommer tätt. Den senaste att skära ner i Svenskfinland är KSF Media. Under tankesmedjan Agendas medieseminarium diskuterade Heidi Avellan och Peter Fellman mediernas situation.
– Många är så förvånade och förbannade, men tidningskrisen är inte ny. Alla har problem att få det att gå runt, det är fullkomligt självklart att också KSF Media har problem, sa Heidi Avellan som är politisk chefredaktör för Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.
Hon sitter också i HD-Sydsvenskans företagsledning och lämnade nyligen KSF Medias styrelse. Peter Fellman har varit chefredaktör för Dagens Industri och numera är han tidningens USA-korrespondent. Fellman sitter också i styrelsen för Bonnier Business Press. Han håller med Avellan och säger att det nu händer mycket på mediemarknaden i hela Norden.
– Det skulle vara märkligt om det inte också skulle hända i Svenskfinland, sa Fellman.
En orsak till mediernas kräftgång är att det sjunkande antalet prenumeranter gör distributionen av papperstidningen dyrare vilket å sin sida höjer priserna. Enligt Fellman gör många mediehus ett misstag i att satsa för lite resurser på det digitala. Än så länge läggs för mycket krut på papperstidningen.
– Alla blir tvungna att digitalisera förr eller senare, sa Avellan.
Båda är ändå överens om att papperstidningen fortfarande fyller sin funktion – åtminstone tills vidare.
– När någon frågar hur länge papperstidningen överlever säger jag alltid tre år, men det har jag sagt i flera år. Nu är jag inte längre säker på om det är tre år kvar av papperstidningen, sa Heidi Avellan.
Tidningen ett redskap
Heidi Avellan lyfte fram att nyheter är generiska och svåra att ta betalt för.
– Hur ska vi hitta betalningsviljan? Vi behöver hitta produkter som folk är beredda att betala för.
Peter Fellman tror ändå på att journalistiken och framför allt berättelserna är lika eftertraktade nu som förr. Samtidigt tror han att det skulle vara dags för tidningshusen att sluta se sig själva som tidningar och i stället fundera på alternativa möjligheter. Tidningen ska bli ett sorts redskap för läsaren.
– På Dagens Industri har vi produktifierat oss. Vi journalister glömmer hur sexigt vårt varumärke är, folk vill hänga med oss, sa Fellman.
I stället för att endast ha en papperstidning och digitala produkter ordnar DI events och annat som knyter läsarna till sig. Också Heidi Avellan tror att mediehusen behöver vara mer än en medieprodukt – de ska vara en samlingsplats för likasinnade.
– Förtroende har varit vår produkt i 150 år. Nu är det viktigt att skapa communities och ordna events. Medierna kommer att vara allt mer en samling profiler i framtiden, sa Avellan.
Trots att mediehusen förnyar sig är det inte säkert att tidningarna kommer att överleva. Peter Fellman jämför bland annat med uppslagsverken som enligt honom i dag blivit onödiga i och med internet.
– Hoppet är inte ute, men vi måste hitta hur:et och fundera på vad vi är bäst på. Det gäller att förändras eller stryka med, sa Fellman.
Både Heidi Avellan och Peter Fellman har en bakgrund inom finlandssvenska medier.
Text: Michaela von Kügelgen / Addeto
Nyhetsarkiv
Senaste nyheter
Etikettmoln
hatretorik anders chydenius studentkår krigsbarn riksbankens jubileumsfond henrik meinander globalisering finlands akademi familj regnbågsfamilj tove jansson stad sibelius vetenskapsrådet bildgalleri nato medborgarforskning sexuella minoriteter public service främlingsfientlighet socialt arbete runeberg blockpolitik östersjön romer tvåspråkighet sls eu-valet sverigefinländare innovation gästkrönika läsförmåga partiledare valforskning hanaholmen journalistik genusforskning pisa kultur demokrati flerspråkighet lärarutbildning doktorandstudier sociala medier finlandssvenskhet minoritetspolitik välfärdssamhälle pedagogik högskolepolitik forskningsfinansiering sverige svenskan i finland unga forskare partier addeto jämför arbetsliv media utbildning addeto intervjuar politik samarbete norden avhandling skolfrågor forskningsprojekt finland forskare minoritet nordiska ministerrådet webbarkiv digitalisering pressen försvarssamarbete samer val språkfrågor partijämförelse ungdomar helsingfors universitet jämställdhet forskningspolitik universitetsreformen ekonomi eu historia demokratins drivkrafter magma invandring migration extremism finskan i sverige hälsopolitik krig bokmässan öppna data sociologi rasism yttrandefrihet medborgarinitiativ ungdomsförbund åbo akademi stockholms universitet tryckfrihet högerextremism feminism språkpolitik granskning islam konfliktforskning språkbad studentpolitik ukä selma lagerlöf kulturpolitik svenska tiden akademisk frihet dialekter edelfelt flyktingar open access tankesmedja