Stark tro för nordiska välfärdsmodellen

Den nordiska välfärdsmodellen ställs inför allt större utmaningar, men har en framtid, anser många nordiska toppolitiker.

Det krävs mycket jobb för att den nordiska välfärdsmodellen inte ska vittra sönder, men modellen har definitivt en framtid. Av den åsikten var nordiska toppolitiker som deltog i Arendalsveckan (Arendalsuka), den norska motsvarigheten till svenska Almedalsveckan och finska Finlandsarenan, enligt ett pressmeddelande på Norden.org.

– Modellen har visat sig vara väldigt livskraftig även i kristider. Ingen klarade sig bättre genom finanskrisen än vad vi gjorde. Det beror på två saker: solidaritet och samhörighet. Tar vi vara på dessa värden kan vi också lösa framtida kriser, sade Nordiska rådets president Henrik Dam Kristensen enligt pressmeddelandet.

Kunskap är nyckeln till att klara utmaningar såsom arbetslöshet och ökad invandring.

– Vi begår ett stort misstag om vi inte erbjuder våra invandrare verkliga möjligheter i arbetslivet. Vi måste i allt större utsträckning utnyttja kompetensen de kommer med, sade Kristensen.

Norges nordiska samarbetsminister Elisabeth Aspaker påminde att de nordiska länderna har gemensamma intressen och gemensamma utgångspunkter.

– Det betyder att vi kan hitta bra lösningar på utmaningarna tillsammans, sade Aspaker.

Text: Addeto
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln