Akademiker fördömer turkisk häxjakt

Akademikerorganisationer i Sverige och Finland tar kraftigt ställning mot Turkiets åtgärder mot akademiker efter kuppförsöket i landet.

Sedan militärkuppförsöket i Turkiet i mitten av juli har den turkiska staten skridit till åtgärder som bland annat riktat sig mot akademiker i landet. Akademiker har förbjudits lämna Turkiet och turkiska forskare och studenter vid utländska universitet har beordrats återvända hem.

– Att strypa kunskapsflödet är att strypa ett samhälles utveckling. Denna häxjakt på akademiker är en stor förlust för det fria samhället, skriver centralorganisationen Sveriges akademiker Saco i ett pressmeddelande tillsammans med flera förbundsordförande.

Lärarnas riksförbund i Sverige kräver tillsammans med europeiska fackliga utbildningskommittén ETUCE i en skrivelse till Turkiets regering att landet “omedelbart upphör med de aggressiva och repressiva åtgärder som vidtas mot turkiska medborgare”.

I Finland har Forskarförbundet och Professorsförbundet också ställt sig bakom ETUCE:s ställningstagande.

– Jag är djupt chockad över hur dekaner och övriga professorskolleger behandlats och hur den akademiska friheten skrotats, säger Professorsförbundets ordförande Kaarle Hämeri i ett pressmeddelande.

– Finland kunde överväga att ge asyl till turkiska universitetsforskare som befinner sig i vårt land då Erdogan nu “kallat hem” dem, säger Forskarförbundets ordförande Petri Koikkalainen.

Samarbetsorganisationen Finlands universitet UNIFI fördömer skeendena i Turkiet och uppmanar samtliga europeiska universitet och akademiker att motsätta sig denna utveckling samt stöda demokratin och den akademiska friheten i Turkiet.

Text: Addeto
 

Etiketter: akademisk frihet

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln