Rekrytering på två språk

I Sverige finns ett stort behov av finskspråkig arbetskraft, i Finland behövs kunskaper i svenska i flera jobb. Den nya rekryteringsportalen SinneWorks ska hjälpa företagen att hitta rätt personer för rätt jobb – på både finska och svenska.

– Jag har själv rekryterat mycket och varit i behov av finsktalande arbetskraft i Sverige, men det har inte varit lätt. Det finns flera finsktalande i Sverige och många finländare är också redo att flytta till Sverige, men det är svårt att hitta de personerna. Jag blev frustrerad, därför startade vi SinneWorks, berättar Tommy Inkilä.

Själv är han sverigefinländare och ser behovet av finsktalande arbetskraft öka hela tiden i Sverige. Tillsammans med tre kompisar startade han rekryteringsportalen SinneWorks där arbetssökande och arbetsgivare kan hitta varandra.

Enligt Tommy Inkilä finns det ett stort behov av en dylik tjänst och responsen har varit väldigt positiv. SinneWorks har varit i gång sedan maj och har redan lockat både arbetssökande och arbetsgivare.

– Redan den tredje dagen ringde ett bemanningsföretag och frågade om de kan samarbeta med oss. Det finns ingen liknande databas, ingen har tidigare nischat in sig på behovet av finsktalande i Sverige och tvärtom, berättar Inkilä.

Tvåspråkigheten en resurs

Tommy Inkilä säger att tjänsten är lika mycket för arbetsgivare som för arbetssökande. Som sökande får man registrera sig gratis och har inte heller någon skyldighet att ta emot något jobb.

– Via portalen blir man tillgänglig som arbetssökande och kan också lyfta fram sina språkkunskaper. Finländare vågar inte riktigt utnyttja sina kunskaper, det är tråkigt. Dessutom kan man också kräva mer lön då man kan två språk i stället för ett, påminner Inkilä.

För honom är en av målsättningarna med SinneWorks att lyfta fram tvåspråkigheten i både Sverige och Finland.

– Det är många som går miste om jobb för att föräldrarna inte har velat prata det andra språket med barnet. Den här attityden måste vi nu släppa. För mig har det blivit en grej att främja tvåspråkigheten, inte klanka ner på den.

Än så länge täcker verksamheten Sverige och Finland, men det finns planer på att inom några år vara verksamma i hela Norden. Enligt Tommy Inkilä är två- och flerspråkigheten en superresurs som borde utnyttjas i större utsträckning.

– Mina föräldrar flyttade till Sverige för jobb, nu tar nästa generation över och för det vidare. Finländare är mer än arbetskraft – de är attraktiva på grund av språket.

Text: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln