Skoltrötthet och nätberoende göder varandra

Ungdomar som använder för mycket internet är mer benägna att drabbas av skoltrötthet än andra, framgår det av färsk finländsk forskning.

Skoltröttheten kan å sin sida leda till digiaddiktion, medan de som använder för mycket internet kan drabbas av skoltrötthet som sedan kan övergå i depression, skriver Jyväskylä universitet i ett pressmeddelande. Var den onda cirkeln börjar varierar.

– För vissa är roten i internetanvändning, för andra i depression, säger professor Katariina Salmela-Aro till tidningen Helsingin Sanomat.

Enligt pressmeddelandet kan unga utsättas för digiaddiktion framförallt om de tappar intresset för skolgången och upplever cynism mot den.

– Digiaddiktion betyder att ungdomar känner att internet är en störande faktor i livet, säger Salmela-Aro till HS.

Det effektivaste sättet att stöda ungdomarnas mentala hälsa och förebygga att de använder för mycket internet går enligt forskningen ut på att få eleverna att binda sig till skolgången, att främja iver för studierna samt förebygga skoltrötthet.

Forskningen “The Dark Side of Internet Use: Two Longitudinal Studies of Excessive Internet Use, Depressive Symptoms, School Burnout and Engagement Among Finnish Early and Late Adolescents” finansierades av Finlands Akademi och har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Youth and Adolescence.

Text: Addeto
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln