Bättre villkor för doktorander

För att få fler framstående forskare i Sverige föreslås nu en rad förbättringar för doktoranderna.

Nästa år, 2017, ska alla doktorander som har tre år kvar till examen vara anställda av sina lärosäten. Det är ett av förslagen i en färsk utredning om unga forskares villkor, skriver Tidningen Curie. Det är Ann Fust, förvaltningschef vid Vetenskapsrådet, som i fjol somras fick utredningsuppdraget av den svenska regeringen.

På regeringens webbplats konstateras att det behövs bra villkor under själva utbildningen på forskarnivå, men också tydliga karriärvägar efter doktorsexamen om man vill främja återväxten och att universitet och högskolor ska kunna rekrytera och behålla framstående unga forskare i Sverige.

– Det finns de som anser att otrygga villkor ger unga forskare incitament att anstränga sig för att uppnå bättre. Jag tror inte att de mest lovande forskartalangerna attraheras av utsikterna att fortfarande tio år efter doktorsexamen inte ha en fast anställning. Och så ser det ut för många universitetslärare i dag, säger Fust till Tidningen Curie.

I rapporten föreslås bland annat att systemet med stipendiefinansierade doktorsstudier ska avskaffas så att doktoranderna från första början ska vara anställda.

Text: Addeto

Hela rapporten kan läsas på regeringens webbplats.
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln