Unga är oroade för framtiden

Många unga vuxna är rädda för att de inte ska lyckas i livet. Det framgår av en färsk undersökning.

Linnéuniversitetet vill öka förståelsen för vilka utmaningar som engagerar ungdomar mest i dag. Den färska studien, gjord av Novus på uppdrag av Linnéuniversitetet, visar att ungdomar mellan 18 och 25 känner oro och stress över sin framtid och rädsla för att inte lyckas i livet, enligt ett pressmeddelande. Å andra sidan är de allt mer oroade över stora samhällsproblem.

– Att vara ung innebär att man kan fokusera på sig själv och göra det man tycker är roligt, till exempel resa, träffa kompisar och hänga på sociala medier. Men plötsligt tränger sig vuxenlivets krav på och då börjar man ifrågasätta vad man egentligen gör med sitt liv och vad man borde göra, vilket skapar stress och oro, säger professorn i kultursociologi Mats Trondman i pressmeddelandet.

Många unga vaknar upp till att mobilsurfande tar upp för mycket av tiden och börjar fundera på vad de borde göra i stället. 62 procent svarade att den stora mängden skärmtid är det som frustrerar dem allra mest i vardagen.

Enligt undersökningen är 42 procent av ungdomarna oroliga när de tänker på sin egen framtid: mest för framtida boende, jobb och klimat. Sex av tio kände en oro över att generellt inte lyckas i livet. 74 procent av ungdomarna såg psykisk ohälsa som orsakas av stress som en stor samhällsutmaning.

Hela rapporten kan läsas på Linnéuniversitetets webbplats.

Text: Addeto
 

Etiketter: ungdomar sociologi

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln