Forskare kritiserar regeringsbeställd rapport

En invandringsrapport som regeringen i Finland beställt av Polisyrkeshögskolan i landet får skarp kritik av forskare.

Tre forskare vid Helsingfors universitet är starkt kritiska till en regeringsbeställd rapport om invandringen som gjorts vid Polisyrkeshögskolan i Finland. Doktoranden Karin Creutz, professor Markus Jäntti och biträdande professor Lena Näre anser att rapporten har många brister. Det skriver de i tidskriften Image.

– Trots att rapporten strävar efter att granska ämnet på ett ambitiöst övergripande sätt och lyfta fram viktiga fenomen, såsom diskriminering som invandrare upplevt, påminner rapporten inte på något vis ett arbete som uppfyller kriterierna för forskning, skriver Creutz, Jäntti och Näre.

– Vi tycker det är en chockerande tanke att rapporten kunde inverka på innehållet i politiken. Det är sorgligt om de som hänvisar till den tror att de stöder sig på forskad information. Vi uppmanar Statsrådets kansli att hastigt ta kontakt med forskarsamhällena i vårt land så att statens knappa resurser i framtiden kan användas av riktig forskning, inte sådan här kvasiforskning, avslutar forskarna sitt inlägg.

"fick bråttom"

Forskaren Pirjo Jukarainen som är en av dem som gjort rapporten säger till tidningen Helsingin Sanomat att det ökade antalet asylsökande som anlände till Finland gjorde att forskarna fick bråttom.

– Vi var tvungna att komplettera helheten med lägesbilden som medier och myndigheter gav, säger Jukarainen till Helsingin Sanomat.

Understatssekreterare Timo Lankinen på statsrådets kansli medger att Polisyrkeshögskolans rapport är oenhetlig.

– Det är en meriterad sammanfattning, men det finns siffror och delar som skulle behöva tydligare hänvisningar och källor. Rapporten är inte högklassig till alla delar, säger Lankinen till HS.

Enligt HS var det den föregående regeringen som beställde rapporten i slutet av 2014. Tre forskare vid Polisyrkeshögskolan jobbade på den i ett och ett halvt år, i samarbete med Institutet för hälsa och välfärd THL och Statistikcentralen.

Text: Addeto
 

Etiketter: forskare

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln