Framtidens ledare nätverkar på två språk

För tredje gången erbjuder tankesmedjan Magma unga vuxna chansen att delta i en kurs som ger redskap för opinionsbildning och möjlighet att debattera aktuella samhällsfrågor. Tanken med kursen är också att bygga nätverk över språkgränsen.

En fredag eftermiddag i februari har ett gäng framtida påverkare samlats i tankesmedjan Magmas utrymmen i centrala Helsingfors. Gruppen på 20 personer i åldern 20–25 har redan hört ett anförande på Socialdemokraternas partikansli och på Magma är det Stefan Wallin från Svenska folkpartiet som får ordet.

Wallin pratar om den nya politiska kulturen i Finland, om SFP:s roll i oppositionspolitiken, om nordiskt samarbete och om Nato. När det är dags att ställa frågor är det många händer som skjuter upp – i den här gruppen är ingen rädd för att ställa frågor. En av dem som frågar är Juho Ojares, men han börjar med att berömma SFP:s oppositionspolitik.

En stund senare under pausen berättar Ojares att han är väldigt nöjd med kursen. Tipset hade han fått från en kompis som gått kursen förra gången.

– Jag förväntar mig att lära mig om opinionsbildning. Till exempel i förra modulen fick vi bra tips om att skriva opinionstexter. Men chansen att nätverka på två språk är också viktig, säger Ojares på finska.

Kurskompisen Elin Johansson håller med. Hon fortsätter på svenska.

– Jag har tänkt mycket på hur man påverkar och hur opinionsbildningen och partipolitiken fungerar. Det är intressant att få träffa andra som har samma inställning och intresse. Det är också värdefullt att ha sådana kontakter, speciellt nu när samhällsklimatet är så polariserat.

Att Johansson pratar svenska och Ojares finska är inget problem. Tvåspråkigheten på kursen är en naturligt integrerad del – var och en pratar sitt modersmål.

– Förra gången, när vi hade en debatt, var det så att någon först kunde svara på finska men övergick sedan till svenska eller tvärtom, säger Ojares.

– Det har fungerat bra, inte som vissa kurser på universitet kan vara då det heter att kursen är tvåspråkig, men de enda som känner till det är de som är svenskspråkiga, säger Johansson.
 

Juho Ojares och Elin Johansson rekommenderar Magma-akademin för alla som är intresserade av samhällsfrågor.
Juho Ojares och Elin Johansson rekommenderar Magma-akademin för alla som är intresserade av samhällsfrågor.

Kursen vidgar perspektivet

Juho Ojares sitter redan nu i stadsfullmäktige i Ylöjärvi och om femton år hoppas han att han fortfarande är politiskt aktiv. Familjeföretaget inom byggbranschen känns också lockande.

Elin Johansson är främst intresserad av utbildningsfrågor och vill gärna jobba med sådant.

– Det är fint att vi som går kursen har olika intressen, det är en bra blandning människor, säger hon.

Ojares håller med och säger att det är bra att få höra andra åsikter än han brukar höra.

– Jag hoppas också att jag kan vidga mitt eget perspektiv, säger han.

Båda berömmer det mångsidiga kursupplägget. Enligt Magma har det inte varit svårt att få personer att ställa upp att tala. Responsen från kursdeltagarna har också varit väldigt positiv.

– Jag tycker det har varit bra diskussioner och många bra frågor – också kritiska, säger Elin Johansson.

Juho Ojares är själv partimedlem i Samlingspartiet, men tycker att det är intressant att höra andra partier föra fram sina åsikter.

– Lite drog jag på smilbanden på Socialdemokraternas partikontor, men visst har andra partier också smarta tankar. Stefan Wallin var en av de mest karismatiska talarna jag hört på länge.

Enligt Johansson var det intressant att först höra SDP:s och sedan SFP:s tankar kring dagsläget i politiken. Hon har inte heller svårt att sålla i det ibland motstridiga budskapet.

– Jag vet att de är politiker och att de därmed har en viss agenda, så jag försöker förhålla mig kritisk – vad är det de inte säger? Vi måste vara uppmärksamma.

Mest ser kursdeltagarna ändå fram emot kursavslutningen – en studieresa till Bryssel.

– Det blir en bra avrundning på kursen, säger Elin Johansson.

Text: Michaela von Kügelgen / Addeto
 

Etiketter: politik utbildning

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln