Nordiskt medborgarskap skulle underlätta vardagen

Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund driver på ett nordiskt medborgarskap för att underlätta vardagen för medborgarna. Saken ska diskuteras under Nordiska rådets möte i Helsingfors som inleds i dag.

Idén om fördjupat nordiskt samarbete i form av ett nordiskt medborgarskap har kläckts redan tidigare. Sju nordiska politiker, bland dem Haglund, lade fram förslaget i fjol höstas.

– Det här är en mycket konkret åtgärd. Det har blivit för mycket festtal i Nordensammanhang, sa Haglund, riksdagsledamot i Finland och ordförande för Mittengruppen i Nordiska rådet, då till Dagens Nyheter.

Inför Nordiska rådets möte i Helsingfors denna vecka lyfte Haglund fram medborgarskapet igen. Det är enkelt för nordiska medborgare att flytta mellan de nordiska länderna, men det finns många praktiska problem de stöter på. I en intervju till Helsingin Sanomat sa Haglund att många av de konkreta problemen kunde lösas genom ett gemensamt medborgarskap.

– Nu är det en ypperlig tidpunkt att fördjupa det nordiska samarbetet till en ny nivå. Det vore bra att tänka stort och skapa ett Norden 2.0, sa Haglund till Helsingin Sanomat.

Foto: Johannes Jansson/norden.org
Foto: Johannes Jansson/norden.org


Haglund sa till HS att det nordiska samarbetet länge hamnat i skuggan av Europeiska unionen men att intresset för Norden på sistone börjat vakna igen. Redan då han presenterade idén om det nordiska medborgarskapet vid Nordiska rådets plenum i Reykjavik i höstas var mottagandet gott.

– Jag tycker jag har lyckats med lanseringen av förslaget. Ingen har sagt tvärt nej och det är jag glad för, sa Haglund då till Finska Notisbyrån.

Nordiska rådets möte i Helsingfors arrangeras 25–26 januari.

Text: Mira Honkavaara / Addeto
 

Etiketter: politik norden samarbete

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln