Doktorandpodden är en extra kollega
Ett socialt nätverk för de doktorander som inte har ett fysiskt nätverk. Det hoppas Moa Eriksson och Sara Kalucza som startade doktorandpodden att podden ska vara. Båda är sociologer men i podden talar de inte bara om sociologi. I fokus står diskussionen om vad det är att vara doktorand.
– Vi hade en planeringsdag på jobbet där vi pratade om att en podcast är ett bra verktyg i undervisningen och då sa det pling – vi borde göra en podd för doktorander, berättar Sara Kalucza för Addeto.
Under en av dagens pauser berättade hon om idén för sin kollega Moa Eriksson som inte var svår att övertala.
– Jag hade aldrig tänkt tanken men jag var genast med på noterna och frågade när vi ska köra. En vecka senare kom vårt första avsnitt ut, berättar Eriksson.
Enligt Kalucza kändes det naturligt att börja podda med Eriksson. De inledde sina doktorandstudier samtidigt och i början delade de rum.
– Dessutom är Moa internetforskare så det kändes rätt, berättar Kalucza.
Hittills har duon gjort åtta avsnitt av doktorandpodden – de har hunnit diskutera bland annat impostor syndrome och hur det är att gå på konferens.
– Vi har en väldigt bra sammanhållning på jobbet men alla har inte ett likadant socialt nätverk då de doktorerar. Vi ville ta vårt sammanhang ut till andra, förklarar Kalucza.
Podden har fått övervägande positiv respons men tjejerna har inte koll på exakt hur många som lyssnar.
– Det är egentligen skönt att inte veta hur många som lyssnar för då blir podden inte ytterligare ett moment som man måste prestera. Doktorandstudierna i sig är en tillräckligt stor prestation, säger Kalucza.
Diskutera disputation på förhand
Både Moa Eriksson och Sara Kalucza doktorerar inom sociologi vid Umeå universitet. De upplevde att det fanns ett behov för en podd där de kunde ventilera åsikter och upplevelser om livet som doktorand.
– Jag var snarare ute efter att få lyssna på något liknande, men eftersom det inte fanns så fick vi göra det själv. Är det bara vi två som tycker så här eller finns det någon annan? Med podden behöver man inte vara ensam om sina upplevelser, berättar Eriksson.
Än så länge flödar idéerna och ett flertal avsnitt är på kommande.
– Vi håller på så länge vi har lust, eller tja, kanske inte efter att vi har disputerat, säger Kalucza.
Bland annat ska podden ta upp ett ämne som är aktuellt för flera doktorander, men också för många andra. Hur ska man balansera arbete och familjeliv?
– Doktorandstudierna tar otroligt mycket plats och energi så det är viktigt att diskutera hur man balanserar jobbet och fritiden, säger Kalucza.
Än så länge har ingen av dem barn, men Eriksson väntar barn som bäst så ämnet är extra aktuellt. Ett annat ämne som båda ser fram emot att diskutera är disputationen.
– Det är många som bär på mycket kunskap och historier om ämnet så det kommer att bli lärorikt, säger Eriksson.
Enligt Kalucza ska det bli skönt att på förhand kunna bearbeta händelsen i podden.
– Men vi diskuterar också lättsammare saker och hoppas främst att andra doktorander ska börja prata mer med varandra. Man får också gärna höra av sig till oss med önskemål om vad vi ska prata om, säger Kalucza.
Text: Michaela von Kügelgen / Addeto
Doktorandpodden
Doktorandpodden på Facebook
Nyhetsarkiv
Senaste nyheter
Etikettmoln
krigsbarn riksbankens jubileumsfond henrik meinander globalisering finlands akademi familj regnbågsfamilj tove jansson stad sibelius vetenskapsrådet hatretorik anders chydenius studentkår feminism högerextremism tryckfrihet stockholms universitet åbo akademi ungdomsförbund medborgarinitiativ yttrandefrihet bildgalleri nato medborgarforskning bokmässan krig hälsopolitik finskan i sverige extremism tvåspråkighet sls valforskning hanaholmen journalistik genusforskning migration eu ekonomi universitetsreformen demokrati doktorandstudier sociala medier lärarutbildning minoritetspolitik välfärdssamhälle pedagogik ungdomar forskningsfinansiering sverige försvarssamarbete webbarkiv nordiska ministerrådet minoritet addeto jämför arbetsliv media utbildning addeto intervjuar politik samarbete norden avhandling skolfrågor forskningsprojekt finland forskare svenskan i finland partier unga forskare digitalisering högskolepolitik pressen finlandssvenskhet samer val språkfrågor partijämförelse forskningspolitik helsingfors universitet jämställdhet flerspråkighet historia kultur pisa partiledare demokratins drivkrafter magma invandring öppna data sociologi rasism läsförmåga gästkrönika innovation sverigefinländare eu-valet språkpolitik granskning romer östersjön blockpolitik runeberg socialt arbete främlingsfientlighet public service sexuella minoriteter flyktingar open access tankesmedja islam konfliktforskning språkbad studentpolitik ukä selma lagerlöf kulturpolitik svenska tiden akademisk frihet dialekter edelfelt