"Finland och Sverige kan främja nordeuropeisk säkerhet"

Finlands president Sauli Niinistö talade varmt om samarbetet mellan Finland och Sverige i sitt nyårstal. Enligt presidenten kan länderna främja säkerheten i Nordeuropa.

I sitt nyårstal lyfte president Sauli Niinistö fram frågor om säkerhet, ekonomi och migration. Han betonade att varken Finland eller Sverige tillhör militära allianser.

– Tillsammans har vi starka band till både väst och öst, och detta ger oss en särställning. Det skapar också möjligheter till ett betydande arbete för att främja säkerheten och stabiliteten i Nordeuropa, sa Niinistö.

Niinistö talade om den skärpa internationella stämningen och den ökade militära närvaron i Östersjöområdet av såväl Ryssland som Nato.

– I mitt tal i fjol konstaterade jag att Finland bedriver en aktiv stabilitetspolitik. Centralt med tanke på vår utrikespolitik är vårt förhållande till Sverige och Ryssland, att vi är en del av Norden samt samarbetet både inom Europeiska unionen och med Natoländerna, sa Niinistö.

– Finland och Sverige är Natos särskilda partner. Tillsammans utövar vi ett allt tätare militärt samarbete som fungerar bra, och som värdesätts i bägge länderna, konstaterade presidenten men lade till att man kan göra mer.

Enligt Niinistö vore det logiskt att vidareutveckla Finlands och Sveriges utrikes- och säkerhetspolitiska samarbete.
 

Bild: Republikens presidents kansli.
Bild: Republikens presidents kansli.

"En balansgång mellan öst och väst"

Direktören för Utrikespolitiska institutet i Finland Teija Tiilikainen lade märke till hur Niinistö betonade Sverige i sitt tal.

– Mest beaktansvärt var hur presidenten betonade det bilaterala samarbetet mellan Finland och Sverige. Han använde sig av termen utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete. Han utvidgade samarbetet alltså till annat än enbart försvarssamarbete, sa Tiilikainen till dagstidningen Helsingin Sanomat.

Petri Karonen, professor i Finlands historia vid Jyväskylä universitet, analyserade Niinistös balansgång mellan öst och väst.

– Det har alltid funnits skäl att betona hur viktig Sverige är som partner. Presidenten tog sats i Sverige flera gånger också denna gång. Han nämnde Sverige sex gånger under sitt tal, Ryssland fyra gånger, sade Karonen till HS.

Text: Addeto
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln