Dela på jobben kan ge mindre stress

Är det möjligt att minska på arbetslösheten och samtidigt dämpa på stressen i arbetslivet genom att dela på jobben? Detta har undersökts i Västra Götaland.

Inom projektet anställdes långtidsarbetslösa för enklare arbetsuppgifter inom kommunerna. Dels ville man att fler ska få jobb, dels ville man avlasta den kvalificerade personalen.

Sociologie doktor Daniel Castillo har studerat hur projektet fungerat och i samband med det gett ut boken Dela på jobben – en studie av ”kompletterande arbetsliv” som arbetsmarknadsmodell.

Castillo kom fram till att projektet med att anställa långtidsarbetslösa varit lyckat och den nya arbetskraften var ett välkommet stöd på arbetsplatserna.

– Vid intervjuer av samtliga inblandade så framkom det att både projektanställda och verksamhetscheferna var nöjda med projektet. De projektanställda har fått inblick i arbetslivet och mer arbetsrelaterade erfarenheter, samtidigt som de ordinarie anställda har kunnat få en välbehövd avlastning i det dagliga arbetet, sade Daniel Castillo i ett pressmeddelande från Södertörns högskola.

Dela på jobben – en studie av ”kompletterande arbetsliv” som arbetsmarknadsmodell kan läsas på webben.

Text: Mira Honkavaara / Addeto
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln