HU startar klasslärarutbildning utan ÅA

Helsingfors universitet inleder en permanent, svenskspråkig klasslärarutbildning i Helsingfors nästa höst. Det planerade samarbetet med Åbo Akademi blir däremot inte av.

– Efter att ha jobbat intensivt är det förstås trist att den gemensamma utbildningen inte blir av. Vi hoppades på att starta utbildningen tillsammans, sa Pertti Panula, prorektor vid Helsingfors universitet, i ett pressmeddelande.

Den planerade svenska klasslärarutbildningen i Helsingfors har länge varit en het fråga. I april i fjol övervägde HU en utbildning i samarbete med Stockholms universitet, men i fjol höstas föreslog ÅA ett samarbete med HU, ett alternativ som länge utretts.

Helsingfors universitets beslut att nu starta utbildningen på egen hand fattades på fredagen eftersom ÅA ”inte gick med på de nyckelfrågor som ur Helsingfors universitets synvinkel ansågs kritiska för att skapa en utbildning av hög kvalitet”, skrev HU i pressmeddelandet.

HU understryker att man ändå gärna fortsätter samarbeta med ÅA.

– Vi kommer säkert att diskutera möjligheten för Åbo Akademi att ansluta sig till utbildningen i ett senare skede, sa Panula i pressmeddelandet.

Ansökan till den nya utbildningen inleds i mars 2016. Det finns 40 studieplatser för nya studerande.

Text: Addeto

Helsingfors universitets huvudbyggnad. Foto: Ari Aalto.
Helsingfors universitets huvudbyggnad. Foto: Ari Aalto.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln