Öppet gränssnitt på Yle

I maj gör Yle ett test med öppna API:er – Yle öppnar alltså upp sitt informationsgränssnitt till webbutvecklare och samarbetspartners. Med det här vill man ge chansen åt vem som helst att utveckla tjänster baserade på Yles innehåll.

– Vi för det digitala Finland framåt. Vi vill främja innovation och skapa allt bättre distributionskanaler och tjänster för digitala innehåll, summerar Yles utgivningschef Ismo Silvo för Yle

Bakom testet ligger tanken om ett öppet och aktivt medielandskap i Finland.

– Nätverkssamarbeten är dagens melodi, att arbeta tillsammans är det sätt som man bäst utvecklar och bygger tjänster. Därför vill Yle erbjuda denna möjlighet till de bästa finländska utvecklarna, säger chefen för Yles internetutveckling Sami Kallinen.

Tanken till öppna API:er föddes redan år 2012, skriver Kallinen i ett blogginlägg. Enligt honom är det framför allt vårt förändrade mediebeteende som ligger bakom det här. Vi konsumerar medier mer splittrat, personligt och mobilt.

– Det här betyder att vi måste experimentera med olika lösningar för att kombinera mångfalden av material som produceras på Yle, skriver Kallinen.

I och med de öppna API:erna är det alltså fritt fram för vem som helst att testa sig fram. Det finns vissa användningsvillkor som bland annat berör upphovsrätt och att materialet inte får användas för kommersiellt bruk.

Sveriges radio har haft ett öppet API sedan år 2010. Däremot har SVT inget öppet API, enligt ett svar på en tittarfråga i juli 2014 finns det inte heller några planer för ett öppet API på SVT.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln