Centern vinner, vänstern försvinner

Centerns valseger var klar i ett rätt tidigt skede men hur Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna skulle placera sig var öppet ända fram till slutet. Det blev sedan Sannfinländarna som knep näst mest mandat i Finlands riksdagsval den 19 april.

Det finländska riksdagsvalet blev till slut en rysare. Centern är klar vinnare med 21,1 procent av rösterna och 49 mandat. Sannfinländarna fick näst mest mandat (38) men tredje mest röster procentuellt – 17,6 procent. Samlingspartiet fick 18,2 procent av rösterna men ett mandat färre än Sannfinländarna, alltså 37.

Av de fyra stora är det endast Centern som går framåt, partiet får 14 fler mandat än för fyra år sedan. Däremot tappar Sannfinländarna 1 mandat, Samlingspartiet 7 mandat och Socialdemokraterna 8 mandat.

Överlag går det inte bra för vänstern. Socialdemokraterna är fjärde störst parti med rekordlåga 16,5 procent av rösterna som ger 34 mandat. Socialdemokraterna har aldrig haft ett så lågt understöd i Finland. Vänsterförbundet tappar 2 mandat och har ett stöd på 7,1 procent. Vänstern ligger alltså sammanlagt på under 25 procent – ett historiskt lågt stöd.

De Gröna blir det femte största partiet och går för första gång om Vänsterförbundet. Överlag gör De Gröna ett succéval, partiet får sammanlagt 15 mandat och 5 mandat fler än i senaste riksdagsval.

Svenska Folkpartiet behåller sina 9 mandat, men partiordförande Carl Haglund poängterade i flera intervjuer att partiet gjorde ett bra val. Partiet fick fler röster än i förra valet, men rösterna räckte inte för fler mandat. Kristdemokraterna tappar 1 mandat och landar på sammanlagt 5 mandat.

Valdeltagandet landade på 70,0 procent – 0,5 procentenheter lägre än i riksdagsvalet år 2011.

Regeringskonstellationen är ännu osäker. Det enda som är säkert är att Centerns Juha Sipilä blir Finlands nya statsminister. Vilka partier han kommer att ha med sig i regeringsarbetet är ännu oklart. Enligt Sipilä själv utesluter han inga partier.

Addeto följer med läget och uppdaterar med analyser och resultat om regeringsbildning.
 

Etiketter: politik val partier

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln