Det blåser på kvinnornas topp

Kvinnliga politiker har fortfarande en längre väg till den politiska toppen. När de väl kommit ända upp är det också svårare att sitta kvar. Det här framgår ur en ny avhandling som granskar finländskt partiledarskap.

I avhandlingen inom politisk historia Två vägar till toppen. Medier och partiledning i Finland, från kvinnornas uppgång till populismvågen granskar Mari K. Niemi från Åbo universitet finländskt partiledarskap och brytningsskedet för att stiga fram som ledare för ett stort parti. Brytningsskedet placerar Niemi till en period som går från slutet av 1980-talet fram till 2010-talet.

– I början av granskningsperioden var kvinnor för första gången uppställda i de stora partiernas partiledarval. I slutet av perioden valdes kvinnor redan till posterna och de första kvinnorna blev statsministrar. Det här avslutade en hundraårig tradition där männen i Finland lett både stora partier och regeringsarbetet, säger Niemi som disputerade i augusti 2014 i Åbo universitets pressmeddelande.

I Finland har partiledarjobbet varit ett jobb för män och traditionellt har det funnits en väg till posten: att ställa upp i partiledarvalet och att bli vald av partimötet.

Lyft fram kvinnorna tidigare

Kvinnor har långt in på 2000-talet varit underrepresenterade på ledarposterna, både som partisekreterare och som ordförande för både utskott, riksdagsgrupper och ungdomsorganisationer, skriver Hufvudstadsbladet.

– Det kommer som en överraskning för många att det är så till och med i ungdomsorganisationerna. Till exempel hos Centerungdomen har bara en av nitton ordförande genom tiderna varit kvinna, säger Mari K. Niemi till tidningen.

Enligt Niemi måste partierna ge kvinnorna ledaruppgifter redan tidigare.

– Bara då har kvinnor en chans att samla på sig erfarenhet av både ledarskap och mediehantering. De kvinnliga politikernas väg till toppen är hal och brant. De väljs till positioner man lätt faller ifrån, säger Niemi till Hbl.

Mari K. Niemis avhandling finns i sin helhet (på finska) här.

Sammanfattning: Michaela von Kügelgen / Addeto 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter