Edelfelts brev tillgängliga på nätet

Svenska litteratursällskapet i Finland gör en djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete i Paris genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt. Breven finns nu tillgängliga för allmänheten på webben.

Brev skrivna av Albert Edelfelt, en av Finlands genom tiderna mest framstående bildkonstnärer, finns nu publicerade på Svenska litteratursällskapet (SLS) webbsida. Projektet är ett samarbete mellan SLSFinlands Nationalgalleri och Ateneum.

– I den här elektroniska brev- och konstutgåvan finns nu 96 brev som Edelfelt skrev till sin mor Alexandra Edelfelt under åren 1885−1886, ibland med bara några dagars mellanrum. Breven är ett fönster in i den finländska konstens guldålder, och in i det sena 1800-talets finländska, nordiska och europeiska kulturhistoria, skriver SLS på webbplatsen Albert Edelfelts brev.

På sidan finns också en omfattande samling bilder av konstverk och skisser. Enligt SLS är målet med utgåvan att erbjuda en aldrig tidigare skådad rekonstruktion av Edelfelts konstnärskap, både i text och i bild.

Utgåvan kommer att uppdateras kontinuerligt och flera årgångar av brev och konst kommer att inkluderas. Sammanlagt kommer upp mot 1300 brev från åren 1867−1901 att ingå i utgåvan.

− Breven till mamman har varit otroligt centrala för all
forskning om Albert Edelfelt, men de ger så mycket mer. Som brevskrivare är Edelfelt fantastiskt underhållande, säger Maria
Vainio-Kurtakko, förste arkivarie vid SLS och en av initiativtagarna
till webbutgåvan, i SLS pressmeddelande.

Etiketter: sls edelfelt webbarkiv

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln