Finlandssvenska bebyggelsenamn på webben

Den som funderar på varifrån de finlandssvenska ort- och bebyggelsenamnen kommer ifrån kan slå upp ett ortnamn i Svenska litteratursällskapets webbutgåva av Lars Huldéns slutsålda bok Finlandssvenska bebyggelsenamn.

– Lars Huldén har varit intresserad av det här projektet och drivit på det och det har också förlaget gjort. Det finns ett stort intresse för bynamn, säger Johan Lindberg, förlagsredaktör på Svenska litteratursällskapet, till Svenska Yle.

Webbutgåvan är fritt tillgänglig för alla. Utgåvan kan användas i dator på tablett och i smarttelefon. I webbversionen finns precis som i bokutgåvan samtliga bynamn, kommun- och stadsnamn, historiska sockennamn och namn på landskap i svensk- och tvåspråkiga trakter och ett urval svenska namn i finskspråkiga trakter – sammanlagt närmare 3 000 ortnamn.

För varje bebyggelsenamn kan man läsa en beskrivning med namnets etymologi, beskrivningar av de namnelement som ingår i ordet och äldre namnformer. Yle skriver att webbversionen också är kopplad till en kartfunktion så man kan se var orten ligger.

– Det nya med nättjänsten är att vi också har kartor med. Det ger en extra krydda. Det är också lättare att söka i nätupplagan tack vare databasen, säger Lindberg till Yle.

Bekanta dig med ortnamnen på Svenska litteratursällskapets webbsida Finlandssvenska bebyggelsenamn.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln