Över 800 färgbilder från fortsättningskriget

Finländska arméns populära bildtjänst SA-kuva har publicerat 800 nya färgbilder i sitt elektroniska arkiv. Bilderna publicerades på veterandagen den 27 april 2014.

Finländska arméns populära bildtjänst SA-kuva har publicerat 800 nya färgbilder i sitt elektroniska arkiv. Bilderna publicerades på veterandagen den 27 april 2014.

– På 1940-talet hade endast få personer färgfilm, säger projektchef Pasi Leskinen från Försvarsmaktens bildcentral till Helsingin sanomat.

Enligt Leskinen hade huvudstabens informationskompani endast några rullar färgfilm.

– Filmen kom från Tyskland och bilderna skickades också till Tyskland för framkallning.

Nu har bilderna digitaliserats, behandlats och försetts med information. En del uppgifter saknas fortfarande. Bildcentralen ber nu om respons för att kunna komplettera bildinformationen.

– Under bilderna finns en infoknapp, via den kommer man till ett responsformulär. Där kan man berätta om bilderna föreställer bekanta personer eller ställen, eller om informationen innehåller felaktigheter, säger Leskinen till Helsingin Sanomat.

Under det år som webbsidan funnits har den nått ut till över en miljon unika besökare från hela världen, skriver Försvarsmakten i en nyhet. Största delen av de utländska besökarna är från Ryssland, Sverige och Tyskland. Det har gjorts över 31,3 miljoner enskilda bildnedladdningar.

– Fördelar är att tjänsten är gratis och att man får en chans att bekanta sig med hur saker och ting har sett ut i Finland under andra världskriget, säger Pasi Leskinen i nyheten.

Arkivet SA-kuva innehåller 160 000 svartvita bilder och 800 färgbilder. Bildtjänsten har varit i gång sedan april 2013.

Arkivet fungerar på svenska, finska och engelska. 

loading...
Etiketter: webbarkiv bildgalleri

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln