Kampanj för svenskan i Finland

Under våren 2014 har Folktinget lanserat kampanjen Våga svenska. Tanken med kampanjen är att uppmuntra fler att prata svenska i Finland.

År 2014 ska vara året då vi alla vågar och vill tala svenska, oberoende av egen språkbakgrund och språkkunskaper. Så beskrivs kampanjen på dess officiella webbsida.

Kampanjen Våga Svenska 2014 har startats som en motreaktion mot medborgarintiativet för slopad skolsvenska men också som en reaktion mot att föreningen Vapaa kielivalinta samlar in pengar för att sprida ut material i gymnasieskolorna om vad de tycker är positivt med slopad skolsvenska, skriver Svenska Yle. Folktingets informatör Anna Jungner-Nordgren tycker att det är synd att folk engagerar sig mot svenskan.

– Det är tråkigt att folk samlar in pengar mot språket, Våga svenska är aktuellt i de flesta sammanhang när det kommer till attacker mot svenskan. Vi vill ge svenskspråkiga en puff för att våga prata svenska men också uppmana finskspråkiga de lika gärna kan tala svenska som finska, säger Jungner-Nordgren till Yle.

Kampanjen är främst synlig på sociala medier. Man kan delta i diskussionen på Facebook eller på Twitter. Vem som helst kan delta i kampanjen genom att fylla i en blankett på webbsidan.

Under hösten 2013 hade Sisuradio en liknande temavecka i Sverige. Men då handlade om att våga prata finska.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln