Tvist om svensk lärarutbildning i Helsingfors?
Åbo Akademi svarar på Helsingfors universitets planer på att starta en svensk lärarutbildning i Helsingfors. Nu har ÅA meddelat att en utlokaliserad svensk klasslärarutbildning inleds i Helsingfors redan hösten 2014.
I början av april meddelade Helsingfors universitet att det finns planer på en svenskspråkig lärarutbildning i Helsingfors i samarbete med Stockholms universitet. Drygt två veckor senare kom Åbo Akademi med nyheten om att en svensk klasslärarutbildning ska starta i Helsingfors under hösten.
I ett pressmeddelande skriver Åbo Akademi att ÅA söker pengar från undervisnings- och kulturministeriet för att i höst inleda en utlokaliserad klasslärarutbildning i Helsingfors. Rektor Jorma Mattinen kommer att föreslå för Åbo Akademis styrelse sammanlagt 40 extra studieplatser inom klasslärarutbildningen, 20 i år och lika många år 2015. Studerande söker in till pedagogiska fakulteten i Vasa men studierna sker i Helsingfors.
– Det är helt klart att det blir en utlokaliserad klasslärarutbildning i Helsingfors i höst. Planeringstiden blir jättekort, men så blir det, sade Mattinen i en intervju för Aktuellt 17.
Mer lärare behövs i söder
Åbo Akademi har redan inlett förberedelserna för att kunna erbjuda en extra antagning i höst för årets 20 tilläggsplatser inom klasslärarutbildningen.
– Vi har den expertis och erfarenhet som behövs för att kunna erbjuda landets svenskspråkiga skolor kompetenta klasslärare. Planeringen för en långsiktig lösning av klasslärarbristen i södra Finland fortsätter och Åbo Akademis styrelse fattar beslut i ärendet i augusti, säger Mattinen i ÅA:s pressmeddelande.
Än så länge skulle klasslärarutbildningen i Helsingfors vara tillfällig.
– ÅA kan öka intagningen för sin pågående utbildning. Däremot är det inte möjligt att starta helt nya program i år eftersom inträdesförhören för hösten redan är gjorda, säger Helsingfors universitets prorektor Pertti Panula till Hufvudstadsbladet.
Också samarbete under planering
Niclas Grönholm, linjedirektör på Helsingfors utbildningsverk, ser ändå ÅA:s extra antagningar som ett steg i rätt riktning.
– Visst har vi väntat på flera klasslärare i södra Finland. Men det här är en droppe i havet jämfört med det behov som finns. Kommunerna är överens om att vi behöver en långsiktig lösning. Vi behöver en årskull på minst 20 studerande årligen. Även det är i underkant med tanke på den skriande lärarbristen. Vi ser gärna att klasslärarutbildningen skulle skötas i samarbete med utbildningsarrangörer i södra Finland, säger Grönholm till Svenska Yle.
Det pågår också planer på ett samarbete mellan ÅA och HU.
– Det är bäst om utbildningen är knuten till en akademisk miljö. I Helsingfors betyder det att den ordnas inom HU, och att det är bäst att lärarna i första hand rekryteras hit, inte någon annanstans för att sedan resa hit, säger Panula till Hbl.
Sammanfattning: Michaela von Kügelgen / Addeto
Nyhetsarkiv
Senaste nyheter
Etikettmoln
finlands akademi familj regnbågsfamilj tove jansson stad sibelius vetenskapsrådet hatretorik anders chydenius studentkår krigsbarn riksbankens jubileumsfond henrik meinander globalisering socialt arbete runeberg blockpolitik östersjön romer granskning språkpolitik feminism högerextremism tryckfrihet stockholms universitet innovation gästkrönika läsförmåga rasism sociologi öppna data bokmässan magma demokratins drivkrafter partiledare valforskning hanaholmen kultur historia flerspråkighet universitetsreformen helsingfors universitet forskningspolitik jämställdhet välfärdssamhälle pedagogik ungdomar partijämförelse forskningsfinansiering sverige försvarssamarbete partier svenskan i finland unga forskare addeto jämför arbetsliv media utbildning addeto intervjuar politik samarbete norden avhandling skolfrågor forskningsprojekt finland forskare nordiska ministerrådet webbarkiv minoritet digitalisering högskolepolitik pressen minoritetspolitik finlandssvenskhet samer val språkfrågor lärarutbildning sociala medier doktorandstudier demokrati pisa ekonomi eu invandring migration genusforskning journalistik sverigefinländare eu-valet sls tvåspråkighet extremism finskan i sverige hälsopolitik krig främlingsfientlighet public service sexuella minoriteter medborgarforskning nato bildgalleri yttrandefrihet medborgarinitiativ ungdomsförbund åbo akademi svenska tiden akademisk frihet dialekter edelfelt flyktingar open access tankesmedja islam konfliktforskning språkbad studentpolitik ukä selma lagerlöf kulturpolitik