Tvist om svensk lärarutbildning i Helsingfors?

Åbo Akademi svarar på Helsingfors universitets planer på att starta en svensk lärarutbildning i Helsingfors. Nu har ÅA meddelat att en utlokaliserad svensk klasslärarutbildning inleds i Helsingfors redan hösten 2014.

I början av april meddelade Helsingfors universitet att det finns planer på en svenskspråkig lärarutbildning i Helsingfors i samarbete med Stockholms universitet. Drygt två veckor senare kom Åbo Akademi med nyheten om att en svensk klasslärarutbildning ska starta i Helsingfors under hösten.

I ett pressmeddelande skriver Åbo Akademi att ÅA söker pengar från undervisnings- och kulturministeriet för att i höst inleda en utlokaliserad klasslärarutbildning i Helsingfors. Rektor Jorma Mattinen kommer att föreslå för Åbo Akademis styrelse sammanlagt 40 extra studieplatser inom klasslärarutbildningen, 20 i år och lika många år 2015. Studerande söker in till pedagogiska fakulteten i Vasa men studierna sker i Helsingfors.

– Det är helt klart att det blir en utlokaliserad klasslärarutbildning i Helsingfors i höst. Planeringstiden blir jättekort, men så blir det, sade Mattinen i en intervju för Aktuellt 17.

Mer lärare behövs i söder

Åbo Akademi har redan inlett förberedelserna för att kunna erbjuda en extra antagning i höst för årets 20 tilläggsplatser inom klasslärarutbildningen.

– Vi har den expertis och erfarenhet som behövs för att kunna erbjuda landets svenskspråkiga skolor kompetenta klasslärare. Planeringen för en långsiktig lösning av klasslärarbristen i södra Finland fortsätter och Åbo Akademis styrelse fattar beslut i ärendet i augusti, säger Mattinen i ÅA:s pressmeddelande.

Än så länge skulle klasslärarutbildningen i Helsingfors vara tillfällig.

– ÅA kan öka intagningen för sin pågående utbildning. Däremot är det inte möjligt att starta helt nya program i år eftersom inträdesförhören för hösten redan är gjorda, säger Helsingfors universitets prorektor Pertti Panula till Hufvudstadsbladet.

Också samarbete under planering

Niclas Grönholm, linjedirektör på Helsingfors utbildningsverk, ser ändå ÅA:s extra antagningar som ett steg i rätt riktning.

– Visst har vi väntat på flera klasslärare i södra Finland. Men det här är en droppe i havet jämfört med det behov som finns. Kommunerna är överens om att vi behöver en långsiktig lösning. Vi behöver en årskull på minst 20 studerande årligen. Även det är i underkant med tanke på den skriande lärarbristen. Vi ser gärna att klasslärarutbildningen skulle skötas i samarbete med utbildningsarrangörer i södra Finland, säger Grönholm till Svenska Yle.

Det pågår också planer på ett samarbete mellan ÅA och HU.

– Det är bäst om utbildningen är knuten till en akademisk miljö. I Helsingfors betyder det att den ordnas inom HU, och att det är bäst att lärarna i första hand rekryteras hit, inte någon annanstans för att sedan resa hit, säger Panula till Hbl.

Sammanfattning: Michaela von Kügelgen / Addeto

Etiketter: lärarutbildning

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Etikettmoln